De juffe Bep en Margriet genieten ook na 40 jaar nog elke dag van het werken op school. Foto: Janneke-Severs-Hilgeman
De juffe Bep en Margriet genieten ook na 40 jaar nog elke dag van het werken op school. Foto: Janneke-Severs-Hilgeman

Even voorstellen... twee juffen (geen zussen)

Algemeen 143 keer gelezen

Linschoten - De Prins Clausschool in Linschoten vierde dit jaar haar 50-jarig jubileum. Twee leerkrachten, Bep van Wijngaarden en Margriet Baartscheer, hadden ook iets te vieren: 40 jaar werkzaam in het onderwijs. In het artikel in de krant stond dat zij zussen zijn, maar dat is niet het geval.

Door Janneke Severs-Hilgeman

Een advertentie in 1976 was voor Bep van Wijngaarden reden om op de kaart te gaan zoeken waar Linschoten precies lag. In een tijd zonder Google maakte de zojuist afgestudeerde onderwijzeres kennis met het dorp op de dag van haar sollicitatiegesprek met hoofdonderwijzer Jos den Held. Het in 1970 door Prins Claus geopende schoolgebouw bood onderdak aan zeven schoolklassen. Daarnaast stond aan de ‘Strickstraat’ de dependance Hummeltjeshonk met vier kleuterklassen. Enkele jaren na de benoeming van Bep werd zus Margriet in Linschoten aangesteld als hoofdleidster van deze kleuterschool met 120 kleuters.
Vanaf dag één hebben de onderwijzeressen het bij deze openbare school naar hun zin. “We hebben al die tijd gewerkt in een geweldig team en hebben te maken met betrokken ouders”, leggen ze uit.

In 40 jaar verandert er natuurlijk privé en in het onderwijs het een en ander. In de beginperiode werd voor beide leerkrachten en echtgenoten woonruimte gevonden in het dorp. Het lager onderwijs maakte plaats voor basisonderwijs en werden zij zelf moeder. Ze bleven werkzaam op school maar stonden nooit bij hun eigen kinderen voor de klas.

Nadat Bep de overstap maakte van middenbouw naar de kleuters (groep 1/2) deelde ze met Margriet een duobaan. “Het bijzondere van werken in het onderwijs is dat je binnen de school steeds nieuwe uitdagingen kunt aangaan. Margriet heeft me alle kneepjes van het kleuteronderwijs bijgebracht. Ik heb er nooit een seconde spijt van gehad. Kleuters zijn zo leuk!”, vindt Bep. Naast haar werkzaamheden als leerkracht heeft zij zich voor deze school 15 jaar ingezet als adjunct-directeur. Margriet zocht nieuwe uitdagingen in de bovenbouw. Ze werkt graag met combinatieklassen. “Daar ontwikkel je bij kinderen zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel mee.” Naast werk en gezin doorliep zij de studie Master Gedragsspecialist. “Sommige kinderen hebben extra zorg nodig op het gebied van leren en gedrag. In het onderwijs verwacht men ook professionaliteit en die wil ik graag kunnen geven”, legt Margriet uit. “Je kunt zoveel betekenen voor leerlingen. Het is de belangrijk om met elk kind een band te krijgen en van daaruit je onderwijs vorm te geven.”

Het jubileumfeest was een onvergetelijke dag. Over stoppen met werken willen ze niets horen. “Elke dag is een feestje. Dat afscheid stellen we graag zo lang mogelijk uit”.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 gisteren
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws 22 apr, 14:18
• Twee van de winnaars. In totaal waren er 36 bekers te vergeven.
Prijzenregen tijdens clubkampioenschappen Apollo Sport 22 apr, 11:45
Afbeelding
IJsseloever Dames 1 nog niet uit gevarenzone Sport 22 apr, 09:09