Het Syrische gezin krijgt na de ondertekening van wethouder Jan Vlaar een mandje met streekproducten. (Foto + tekst: Paul van den Dungen)
Het Syrische gezin krijgt na de ondertekening van wethouder Jan Vlaar een mandje met streekproducten. (Foto + tekst: Paul van den Dungen)

Drie Syrische statushouders ondertekenen participatieverklaring

Algemeen 123 keer gelezen

Montfoort - Op het Stadskantoor van Montfoort werd dinsdagmiddag voor het eerst de participatieverklaring ondertekend door drie statushouders uit Syrië. Montfoort is daarmee een van de gemeenten die aan deze pilot meedoen. Wethouder Jan Vlaar ondertekende de verklaring namens de gemeente.

Medewerkers van Vluchtelingenwerk Midden Nederland, Abdul Icar, de cursusleider, pers en medewerkers van de gemeente Montfoort zagen hoe vader Alaa, moeder Meryem en zoon Rami het document ondertekenden.

Meer vrijheid

Op de vraag wat het grote verschil is tussen het leven in Syrië en Nederland vertelde zoon Rami dat er hier in Nederland veel meer vrijheid is. Je mag hier zomaar je mening geven, ook op politiek gebied en de mensen zijn erg open. Dat zijn zaken die een groot contrast vormen met het leven in Syrië.” Wethouder Jan Vlaar reageerde daarop door te zeggen: “Vrijheid is niet vanzelfsprekend, dat is iets om voor te knokken. Dit Syrische gezin leerde over de kernwaarden in onze samenleving. Op die manier krijgen ze begrip voor ons belangrijke gedachtegoed van vrijheid, gelijkheid, solidariteit en participatie.”

Verplicht

Alle nieuwkomers volgden de afgelopen tijd een cursus bestaande uit een inleiding in de Nederlandse kernwaarden en de Grondwet en de bedoeling van de participatieverklaring. In de nieuwe inburgeringswet die in juli 2017 in werking treedt, is de participatieverklaring een verplicht onderdeel. Pas na het behalen en ondertekenen daarvan is het mogelijk om naturalisatie aan te vragen. Trainer Abdul Icar legt uit dat via workshops de gemeenten nieuwkomers kennis laat maken met de rechten en plichten en de fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving. Met het ondertekenen verklaart de nieuwkomer van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving kennis te hebben genomen en deze te respecteren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10