Afbeelding

Lagendijks ‘Koeien van Karel’ voor het Taalhuis

Algemeen 236 keer gelezen

Kunstschilder Charles Lagendijk is bekend. Zijn schuwe alter ego Karel (nog) niet. Maar daar komt verandering in: door de speciale druk van een van zijn schilderijen met koeien voor het goede doel: het IJsselsteinse Taalhuis in de bibliotheek.

IJsselstein - Voor 60 euro – waarvan 30 euro naar het Taalhuis gaat – kunnen 250 mensen eigenaar worden van een gesigneerde luxe druk van ‘een koe van Karel’ tegen de achtergrond van ‘een Lagendijk’ zoals iedereen hem kent. De symboliek: twee totaal verschillende stijlen kunnen prima samengaan. “Het kan; als je maar wilt. Zo is het ook met het Taalhuis waar inwoners terecht kunnen voor wie Nederlands spreken, schrijven en lezen niet vanzelfsprekend is”, vertelt Charles Lagendijk. De druk is te koop in de bibliotheek en in zijn atelier aan de Walkade 24.

De symboliek rond de koeien gaat nog dieper. Want zoals sommige mensen drempels moeten overwinnen en moeten aanpakken om het Nederlands schrijven en spreken machtig te worden, zo ontstonden Karel en de koeien in een moeilijke periode van Charles. “Ik kreeg drie jaar geleden een schildersblok na het overlijden van mijn schoonvader. Alle inspiratie bleef uit, maar de schilderstechniek blijft. Daarmee heb ik ‘een baan’ en een dagritme voor mezelf gecreëerd: ik ging de koeien die in Drenthe rond het huis lopen fotograferen en naschilderen. Geen poespas, gewoon de koe, een leuk, nieuwsgierig en intrigerend dier.” Het werd een verwerkingstherapie van alter ego Karel. De koeienschilderijtjes van een handzaam formaat – “In Drenthe moeten ze in een fietstas passen.” – bleken gewild bij het publiek en voor 250 euro heel betaalbaar. “Ook dat is leuk, want iedereen moet een kunstwerk kunnen kopen.” En net zo belangrijk: “Met Karel en de koeien vond ik de weg weer terug.”


www.karelart.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37