Het dagelijks bestuur van het Rode Kruis IJsselstein – met nieuwe voorzitter Coert van Ee – viert feest en zoekt jonge vrijwilligers. (Foto: Lysette Verwegen)
Het dagelijks bestuur van het Rode Kruis IJsselstein – met nieuwe voorzitter Coert van Ee – viert feest en zoekt jonge vrijwilligers. (Foto: Lysette Verwegen)

Rode Kruis IJsselstein viert feest

Algemeen 57 keer gelezen

IJsselstein - In 2017 bestaat het Nederlandse Rode Kruis 150 jaar. De IJsselsteinse afdeling hing daarom deze week de nieuwe vlag uit en zal komend jaar met diverse activiteiten aandacht aan het jubileum besteden.

Met jubileumactiviteiten wil de afdeling de bekendheid vergroten, want het Rode Kruis doet meer dan alleen opvang. Een groeiende taak is hulpverlening bij evenementen. “We helpen tijdens lokale evenementen – van schaatsbaan tot IJVO en marathon – en grote landelijke evenementen, zoals de Vierdaagse, Sail, dancefeesten en grote sportevenementen”, vertellen de bestuursleden. Vooral de evenementenhulp vraagt inzet van de vrijwilligers. “We hebben allemaal een EHBO-diploma en geven inmiddels zelf lessen. En we nemen deel aan oefeningen en cursussen om onze vaardigheden op peil te houden.” De drijfveer van de 40 IJsselsteinse vrijwilligers: “Betrokkenheid en bevlogenheid om mensen te helpen; vooral lokaal, maar ook landelijk.”

Punt van zorg in het jubileumjaar is de vergrijzing binnen de afdeling. De evenementenbegeleiding – lokaal en landelijk – moet er verandering in brengen. “Daar zit de actie die voor jongere vrijwilligers aantrekkelijk is.”

De afdeling werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht. De bijna militaire organisatie van toen viel naast de Bescherming Bevolking (BB) direct onder het ministerie van Binnenlandse zaken. “Er bestond een sterke hiërarchie, die ook nodig was bij de Watersnoodramp van 1953 met de grootste inzet uit de Rode Kruis geschiedenis”, vertellen de bestuursleden.

In de 70-er jaren werd het rustiger en gingen de afdelingen vooral samenwerken met de brandweer en andere organisaties. De taken rond opvang en hulp zijn inmiddels landelijk en regionaal en soms ook bij gemeenten neergelegd. “Dat hebben wij na een ‘slapend bestaan’ in 2006 weer actief opgepakt en bouwen we verder uit.”

Het gaat daarbij om bevolkingszorg – de opvang en verzorging bij brand en calamiteiten – en sociale activiteiten, zoals sociaal vervoer met de Rode Kruisbus en vakanties. “We hebben recent geholpen bij een grote brand in Houten en de vluchtelingenopvang vorig jaar.”

De afdeling verwelkomt graag nieuwe vrijwilligers om evenementenbegeleiding op de kaart te zetten. Vooral jongeren zijn welkom. Meer informatie op www.rodekruis.nl/ijsselstein, mail naar: bestuurijsselstein@rodekruis.nl of bel met Ron van Vugt, 06-28444177.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws 22 apr, 14:18
• Twee van de winnaars. In totaal waren er 36 bekers te vergeven.
Prijzenregen tijdens clubkampioenschappen Apollo Sport 22 apr, 11:45
Afbeelding
IJsseloever Dames 1 nog niet uit gevarenzone Sport 22 apr, 09:09