Wethouder Bob Duindam en historica Nettie Stoppelenburg schroeven bij het Spokepoortje het bordje van de Schoolsteeg stevig vast. (Foto: Gerard van Hooff)
Wethouder Bob Duindam en historica Nettie Stoppelenburg schroeven bij het Spokepoortje het bordje van de Schoolsteeg stevig vast. (Foto: Gerard van Hooff)

Adreswijziging: Nieuwstraat 1a is voortaan Schoolsteeg 1 en 3

Algemeen 107 keer gelezen

Oudewater - Om de bereikbaarheid en vindbaarheid te vergroten, heeft de gemeente het adres van een pand in de binnenstad gewijzigd. Wat vroeger als Nieuwstraat 1a in de gemeentelijke administratie te boek stond, gaat nu als Schoolsteeg 1 en 3 door het leven.

Het lijkt een niemendalletje: het nemen van een huisnummerbesluit. Toch is het van belang dat de postbezorger de enveloppen in de goede brievenbus stopt, een ambulance voor de juiste deur parkeert en de pizzabezorger geen kartonnen doos overhandigt met daarin een koude hap, omdat hij nodeloze zoekrondjes op zijn brommer heeft getuft.

Onlangs besloten burgemeester en wethouders de adressering van Nieuwstraat 1a te wijzigen in Schoolsteeg 1 en 3. Op de begane grond komt een atelier en de eerste verdieping wordt ingericht als woonhuis en opslagruimte. “En omdat het pand een stuk van de Nieuwstraat af ligt en vooral grenst aan de Schoolsteeg, hebben we deze wijziging doorgevoerd,’’ motiveert wethouder Bob Duindam het besluit.

De adreswijziging kwam aan het rollen toen de nieuwe eigenaar een vergunning aanvroeg voor het eeuwenoude pand. Dat was in de 18e eeuw een boerderij (bouwhuijs) en ging later nog een poosje als toneelzaal door het leven. De Archeologische Werkgroep Oudewater heeft tijdens de verbouw een Russisch henneploodje uit 1781 gevonden. Dat diende als een soort kwaliteitsborging voor de Russische hennep waarvan in Oudewater touw werd gemaakt.

De Oudewaterse historica Nettie Stoppelenburg sluit niet uit dat de nauwe doorgang in de 17e eeuw zijn huidige naam al had. “Omdat je via dit steegje snel naar de Latijnse school aan de Nieuwstraat kon lopen. En later natuurlijk naar de Mariaschool.’’ Wanneer de Schoolsteeg zijn hedendaagse gedaante heeft gekregen, blijft een beetje ongewis. Lange tijd was dit namelijk een ‘stedesloot’. Op delen waar sprake was van een overkluistering hielden Oudewaternaren zich in 1575 schuil om zo uit handen te blijven van de Spanjaarden. Die veroverden op 7 augustus van dat jaar de stad. Kortom, een (School)steeg met een verhaal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos Nieuws 23 uur geleden
• Een zonnige Lentemarkt in Montfoort.
Zonnig shoppen op Montfoortse lentemarkt Nieuws 15 apr, 13:32
Afbeelding
Zomers dagje de boer op langs agrarische bedrijven Nieuws 15 apr, 13:30
• Een lange rij mensen neemt afscheid van Marcel Peters.
Afscheid van Marcel met mix van gevoelens Nieuws 15 apr, 13:12
• Een afscheidsfeestje in de IJsselhal.
Vives wint zijn laatste duel in de Topdivisie Sport 15 apr, 10:36
Afbeelding
Voortgang badmintoncompetitie BC Apollo Sport 15 apr, 09:13
Afbeelding
Montfoort SV'19 op degradatieplek, koploper VVIJ morst punten en ander voetbal Sport 15 apr, 09:07
• Auto beschadigd, inzittenden ongedeerd.
Auto met jonge kinderen in sloot bij Lopik 112 14 apr, 10:54