Afbeelding
Foto: Lysette Verwegen

Doe-het-zelven

Algemeen 101 keer gelezen

Geduld, het is een onderschatte kwaliteit in het moderne leven. Evengoed heb je er veel van nodig. Bijvoorbeeld als je je peuter helpt zindelijk te worden. Of als je op zaterdagavond een Netflix-serie wilt kijken en er zitten meer mensen ‘op de lijn’. Een ander voorbeeld: je huurt een niet meer zo nieuw huis en je krijgt bericht dat de eigenaar de huizen wil gaan verduurzamen. Het begon zo’n twee jaar geleden met een verzorgde presentatie over kruipruimtes waar isolatiemateriaal in komt, HR++ glas, dakisolatie en meer moois.

Er volgden bezoeken van deskundige heren die de situatie ter plekke kwamen opnemen. En toen vertraagde het proces. Dat kwam deels door de eis dat zeventig procent van de bewoners moet instemmen met de veranderingen en de bijbehorende huurverhoging. En de huren stijgen toch al ieder jaar.

De verduurzamingsbal ligt bij de bewoners

Kortgeleden ontvingen we dan eindelijk een brief, met daarin de mededeling dat er helaas niets komt van alle geschetste verbeteringen. Het ziet er dus naar uit dat de verduurzamingsbal bij ons, nederige huurders, ligt. Daar kun je principiële bezwaren tegen hebben, en die heb ik ook, want zo halen we de klimaatdoelen dus echt niet. Energiezuiniger leven is echter ook een persoonlijk doel, dus er is werk aan de winkel.

Van de betaalbare aanpassingen hebben wij de isolerende gordijnen helaas gemist.

Maar gelukkig is er nog een product op de markt, waarmee je eenzelfde of groter effect bereikt: isolerende raamfolie. Die folie heb je in verschillende prijsklassen. De duurdere types worden geleverd en gemonteerd door bedrijven die op hun site geen prijzen tonen, maar wel grote glazen bedrijfstorens.

Deze types raamfolie of -film werken met warmtereflectie, net zoals HR++-glas. De goedkopere doe-het-zelfvariant van deze folie is er al vanaf zo’n 15 euro per vierkante meter. En dan is er nog Tesamoll Thermocover. Dat werkt anders: je breng het aan op de sponningen, waardoor er een isolerende luchtlaag ontstaat. Kosten: 5 euro per vierkante meter. Ik houd het alvast in gedachten.

Marianne Mols / klimaatneutraalijsselstein.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10