Door de vondsten van verschillende middeleeuwse fundamenten is er opnieuw een stuk Oudewaterse geschiedenis aan het licht gekomen.Een deel van de oude stadswal is hier goed te zien. (Foto: Caio Haars)
Door de vondsten van verschillende middeleeuwse fundamenten is er opnieuw een stuk Oudewaterse geschiedenis aan het licht gekomen.Een deel van de oude stadswal is hier goed te zien. (Foto: Caio Haars) Foto: Caio Haars

Middeleeuws Oudewater blootgelegd

Algemeen 421 keer gelezen

Het was niet voor iedereen een verrassing dat er bij de werkzaamheden aan de Romeijnbrug oude vondsten werden gedaan. Maar de vraag is bij archeologisch onderzoek op dit soort plekken; “Wat is er nog intact?” Door deze vondsten van verschillende middeleeuwse fundamenten is er opnieuw een stuk geschiedenis aan het licht gekomen.

Oudewater - Bij de werkzaamheden aan de Romeijnbrug stuitten archeologen op historische resten van de middeleeuwse IJsselpoort, de oude Romeijnbrug en een deel van de stadsmuur. Nettie Stoppelenburg, die in al veel publiceerde en onderzoek deed naar de geschiedenis van Oudewater, vertelt dat er meerdere bijzondere ontdekkingen zijn gedaan. “Het hele fundament van de afgebroken Gevangentoren is blootgelegd. Er is een stuk middeleeuwse stadsmuur aan de zijde van de Noord-IJsselkade blootgelegd. En aan die zijde is nog meer zwaar muurwerk gevonden.”

Caio Haars, amateur archeoloog, is blij met wat er uiteindelijk allemaal gevonden is. “Je weet wat je kan verwachten, maar als er zoveel zichtbaar wordt gemaakt, vind ik het boven verwachting. De vondst van een complete beerput was geweldig.”
De bijvondsten waren wel tegenvallend, zegt hij, alleen wat scherven en metaal. Hij verklapt dat momenteel nog wel een voorwerp nader wordt onderzocht. De dikte van de muren die blootgelegd zijn geven de kracht en rijkdom van Oudewater aan. Nettie vult aan dat het bevestigt dat Oudewater in de middeleeuwen een echte vestingstad was. “Oudewater kreeg in 1321 geld van de graaf van Holland om echte stenen muren rond de stad te bouwen. In 1419 kwam er een grafelijke ambtenaar om de muren te inspecteren en toen kreeg het stadsbestuur prompt een lijstje met verbeterpunten van gravin Jacoba. Aan deze vondsten zie je nu met eigen ogen dat dat allemaal serieus is aangepakt.”
Het moeten indrukwekkende muren zijn geweest. Straks als de oude platte brug vervangen is door weer een oorspronkelijke boogbrug zullen er van deze vondsten weinig zichtbare tekenen meer zijn. Alles wordt netjes ingepakt en afgeschermd met zeil maar daarna zullen ze weer onder de oppervlakte verdwijnen. Nettie zou het wel mooi vinden als in het plaveisel straks de contouren van de omtrek van de Gevangentoren zichtbaar bleven. Als een mooi aandenken wat voor iedereen dan zichtbaar is. Zowel Nettie Stoppelenburg als ook Caio Haars zijn dik tevreden over de manier waarop de gemeente dit heeft aangepakt. “Gelukkig geeft de gemeente hier het goede voorbeeld om overal waar gebouwd wordt in de binnenstad tijd te nemen om opgravingen te verrichten. Iedereen zou dat moeten doen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 22 uur geleden
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00