Afbeelding
Foto: Lysette Verwegen

De juiste maat

Algemeen 251 keer gelezen

Met het voorjaar in aantocht en mijn man – een rasverzamelaar – die anderhalve week het huis uit is, zie ik weer een stiekeme kans om van alles op te ruimen en weg te doen. Wat écht bewaard moet worden, verdwijnt in de doos ‘Nostalgie’, waarin ik mijn geboortetegel bovenop zie liggen, omdat die anders breekt van zoveel jaar nostalgie.
Ik zie naast mijn geboortedatum en -tijd ook mijn geboortemaat staan: 52 centimeter. Het was 1960. Toen nam iemand mij de maat; daarna heb ik mijzelf vaak de maat genomen. Overigens doe ik dat ook graag bij anderen…. Want het kan altijd wel een maatje meer of minder.

De mantra’s ‘Ik ben goed zoals ik ben’ en ‘Goed is goed genoeg’ heb ik natuurlijk vaak zat voor mijn spiegel uitgesproken. Toch kan het altijd weer ietsiepietsie beter. Met die geboortetegel in mijn hand komen de herinneringen aan vroeger naar boven aan de jaren zestig. Bestond toen al de term zure regen? Dreef er in die tijd al een plastic soep in de oceanen?

De zestiger jaren zijn voor mij vooral de herinnering aan spelen in velden vol boterbloemen, korenbloemen, leeuwenbekjes en klaprozen. Wat kon ik daar als kind van genieten!

Die felrode kleur van klaprozen, nu nog maar een zeldzaamheid in Nederland. Wat ik nu zie zijn bermen bezaaid met afval, blikjes en petflesjes.
En al snel neem ik de ander de maat: alle mensen die wat ze niet meer nodig hebben achteloos in de natuur achterlaten. Wat bezielt ze?!

Deze vingerwijzing doet me meteen denken aan een uitspraak van mijn moeder: ‘Als je wijst naar een ander, wijzen er drie vingers naar jezelf’.

Schoorvoetend geef ik toe dat ze ook nu weer een punt heeft en ik denk aan mijn uitslag van de Duurzaamheidsscan die ik onlangs invulde. Ik scoorde een zes-en-een-half, dus er valt nog wel wat te verbeteren aan mijn bijdrage aan een schonere wereld.

Mocht u zichzelf eens de maat willen nemen, kijk dan eens op KlimaatneutraalIJsselstein.nl. En verbeter jezelf, begin bij de wereld!

Marie-José de Zeeuw  / klimaatneutraalijsselstein.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46