Peter Versloot (r) samen met projectleider Bart van Rossum bij een deel van de Montfoortse stadsmuur. De restauratie is van start gegaan en moet binnen een paar weken zijn voltooid. (Foto: Paul van den Dungen)
Peter Versloot (r) samen met projectleider Bart van Rossum bij een deel van de Montfoortse stadsmuur. De restauratie is van start gegaan en moet binnen een paar weken zijn voltooid. (Foto: Paul van den Dungen) Foto: Paul van den Dungen

Te restaureren stadsmuur was een luxe bouwwerk

Algemeen 235 keer gelezen

De Stichting Behoud Monumenten in Montfoort en Linschoten heeft bouwhistoricus Hein Hundertmark opdracht gegeven voor een Bouwhistorisch Onderzoek ten behoeve van de restauratie van de stadsmuur. Zijn rapportage geeft een verrassende kijk geeft op dit historische bouwwerk.

Montfoort - “Natuurlijk staat het rapport bol van historische feiten”, zegt Peter Versloot van de Stichting Behoud Monumenten. De stadsmuur is gebouwd na het verkrijgen van stadsrechten in 1329. In 1672 volgde de verwoesting van het Kasteel door de Franse troepen en de bezetting van de stad. Daarmee werd het begin van het einde van de vestingwerken ingeluid. De stenen van de stadsmuur werden geleidelijk gebruikt voor de bouw van huizen en schuren in de binnenstad en ook de poorten verdwenen. ‘’Begrijpelijk, want stenen waren duur.’’
Ook Bart van Rossum, projectleider bij deze restauratie herkent dat. “Het is voor de uitvoerder moeilijk om vervangende stenen te vinden. Deze moeten dezelfde wateropname hebben als de omliggende stenen. Ook de juiste mortelsoort is van groot belang. De naderende vorst is onze grootste vijand en ik hoop dat het herstel van de muur voor die tijd is afgerond.”
Peter Versloot vertelt dat het onderzoek wel een bijzonder detail aan het licht heeft gebracht. “Oorspronkelijk stond er een stenen schildmuur met 26 wachttorens. Aan de stadszijde was een stenen weergang die op bogen met poeren stond. Heel ongebruikelijk voor een kleine stad als Montfoort. Onder de weergangbogen waren schietgaten. Aan de grachtzijde vertoonde de muur een verzwaarde voet met een deels nog zichtbare schuin oplopende gevellijn voor het opvangen van de gronddruk. Een dergelijk luxe type stadsmuur werd vooral in grotere steden als Utrecht, Den Bosch, Venlo en Zutphen toegepast. Mogelijk waren de burggraven erg ambitieus en vonden zij dat de strategische positie van Montfoort dit rechtvaardigde.”
Bij de speurtocht naar vervangende stenen zijn in de tuinen van bewoners in de Molenstraat nog een groot aantal oude stenen gevonden. Zij hebben die heel genereus voor het herstel van de stadsmuur beschikbaar gesteld. Toen de Fransen in 1672 het kasteel met buskruit opbliezen, zijn veel stenen in de gracht terecht gekomen.


Oud-wethouder Marieke Lejeune metselde dinsdagmiddag symbolisch de eerste steen in als start van de restauratie. Na deze officiële daad gaan de werkzaamheden verder. Naar verwachting is de hele stadsmuur eind november hersteld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10