De Voedselbank in Montfoort moet momenteel woekeren met de ruimte die ze heeft. Het is passen en meten. (Foto: Paul van den Dungen)
De Voedselbank in Montfoort moet momenteel woekeren met de ruimte die ze heeft. Het is passen en meten. (Foto: Paul van den Dungen) Foto: Paul van den Dungen

Voedselbank Montfoort kampt met ruimtegebrek

Algemeen 185 keer gelezen

Op donderdag staan dozen met levensmiddelen en andere artikelen inmiddels buiten de ruimte van de Voedselbank opgestapeld. Binnen is er nauwelijks nog plaats.De vrijwilligers die de kratten voor de cliënten vullen, lopen elkaar in de weg.

Montfoort - Het lijkt allemaal wat gechargeerd, maar in de praktijk blijkt iedere week opnieuw dat de Voedselbank een groot ruimteprobleem heeft. Het aantal cliënten dat gebruik maakt van de diensten van de Voedselbank is van 18 naar 29 gestegen. Dat betekent dat er iedere donderdag 29 kratten gevuld moeten worden waarvan de inhoud bestemd is voor zo’n tachtig mensen. Voorzitter Henk Ronner zegt: “Wij zijn als stichting actief in het bestrijden van de stille armoede en helpen mensen en gezinnen met extra levensmiddelen voor een minimaal levensonderhoud. Vorig jaar hebben wij de Voedselbank van Henk en Nel de Kruik overgenomen. De oude stichting is niet mee overgegaan en wij hebben bij de notaris een nieuwe oprichtingsakte laten passeren. Ook het bankrekeningnummer is daardoor gewijzigd in NL17 RABO 0334847338. Werden er op het oude nummer nog regelmatig giften gestort, op het nieuwe nummer is dat minimaal. Onze stichting ontvangt geen subsidie en is daarom grotendeels afhankelijk van donaties.”
Marian Verbeek vertelt dat de donderdag de vaste inpak- en uitgiftedag is. “We hebben zo’n twintig vrijwilligers die de Voedselbank helpen. Op donderdag worden in de ochtend de nieuwe levensmiddelen gebracht. Die worden door onze vrijwilligers opgehaald bij de verschillende bedrijven die ons ter wille zijn. Zo bakt een bakker iedere week voor ons gratis extra broden, maar ook supermarkten leveren goederen en sinds kort voorziet Abrona in Benschop ons van verse eieren en boerenkool. Jammer genoeg is er momenteel minder aanbod van groente en fruit. Wij zijn Kees van Hattum van de Antoniushof heel dankbaar dat we al jarenlang deze ruimte mogen gebruiken, maar we groeien wel uit ons jasje.”
Intussen lijkt de ruimte op een bijenkorf. Inpakkers lopen in en uit, want vele handen maken licht werk. Een paar grote koel-vriescombinaties, stellingen en wandrekken vullen de rest van de smalle ruimte.
Op de donderdagmiddag, als de uitgifte plaatsvindt, zijn er regels opgesteld. Zo kan niet iedereen tegelijk meer naar binnen, maar slechts maximaal vier personen.
Gastvrouw Jolanda van Leur zorgt dat er thee en koffie is. De ruimte is immers meer dan alleen een afhaalpunt, zeggen de gastvrouwen Angelien van Thiel als Marian Verbeek. ‘’De mensen die hier komen hebben ook de behoefte om even met elkaar te praten. Ook dat sociale contact is nodig, al ontbreekt eigenlijk de ruimte daarvoor.’’

De Voedselbank zoekt ook vrijwillige chauffeurs voor de donderdagochtend, maar ook inpakkers zijn van harte welkom. Wilt u een gift schenken, dan graag op rekeningnummer NL17 RABO 0334847338. Telefonisch te bereiken op 06-27293017 of via www.voedselbankmontfoort.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00