Oudewater weet weer wat winnen is

Algemeen 111 keer gelezen

Oudewater – Nieuwkoop 3 – 0

Beide ploegen stonden een lange periode dicht bij de laatste plaats, maar dat is voor Nieuwkoop althans wel veranderd. Nieuwkoop was opgeklommen naar plaats 4, met een gelijk aantal punten als de nummer drie. De fraaie overwinning op zaterdag 21 december tegen Lugdunum lag hieraan ten grondslag en zorgde ervoor dat het team van Michel Strating met een goed gevoel de winterstop in is gegaan. De oranjehemden stonden samen met Lugdunum bovenaan in de 2e periode en met nog vijf wedstrijden te gaan hoopte men die binnen te kunnen slepen. Dit kunnen ze voorlopig echter wel vergeten, Oudewater wenste niet mee te werken aan de Nieuwkoopse droom. Zelf vertoevend op plaats tien van de ranglijst presteerden de Geelbuiken tot nu toe ondermaats. Een stevige middenmoot plek was beter op zijn plaats geweest en daar aan heeft de ploeg vandaag dan ook heel hard voor gewerkt, dit met zelfs af en toe prima voetbal. Nieuwkoop kwam dus bedrogen uit, want ook bij Oudewater leek de optie te worden gelicht nog iets van het seizoen te willen maken. Het verdedigingsblok Miltenburg/Sluijs stond als een huis en vanuit die zekerheid opereerde het team solide, met veel inzet en een tikkeltje slordig in de afwerking. Mede hierdoor bleven de toeschouwers tot het laatste moment in het ongewisse over het eindresultaat.

Lang onzekerheid

Slechts enkele minuten stond de 3-0 einduitslag op het scorebord. De reden daarvan was gelegen in het feit dat de thuisploeg pas in de laatste minuut van de officiële speeltijd en de 2e minuut van de extra tijd de winst wist veilig te stellen. Bart Griffioen die in het eerste bedrijf de score had geopend maakte in de slotminuut de tweede Oudewaterse goal na ‘de solo van de dag’ waarbij hij de rechterzijde van het Nieuwkoopse verdedigingsblok de spreekwoordelijke hakken liet zien en doelman Thomas Boekestein voor de tweede maal kansloos liet. Nog geen twee minuten later zorgde Wouter van Sprundel voor de al even spreekwoordelijke kers op de taart door de 3-0 te laten aantekenen.

Veldoverwicht leidt tot 10 hoekschoppen en een doelpunt

Van meet af aan wist de thuisploeg een veldoverwicht te creëren en afgemeten aan de cornerverhouding tijdens het eerste bedrijf – tien tegen een – leverde dat de meeste mogelijkheden op aan de zijde van de gastheren. Een kopkans voor Sjoerd Wiltenburg ging in de beginfase maar rakelings naast en doelman Boekestein was in een confrontatie met Bart Griffioen de winnaar. Ook Wouter van Sprundel moest het halverwege de eerste helft al na twee pogingen op rij afleggen tegen de goalie, die even nadien de bal tegen het -al eerder getroffen- hoofd van aanvoerder Venhof schoot en de bal naast zag gaan. Toen het Oudewaterse offensief enigszins luwde kreeg ook Nieuwkoop een mooie mogelijkheid. Doelman Timo van der Mueren wist de door Boy Vork om de muur gekrulde bal echter uit de benedenhoek te werken. Aansluitend zag de Nieuwkoopse middenvelder Van der Haak zijn inzet op aangeven van Alla net voorbij de tweede paal verdwijnen. Uit de zesde hoekschop van de Oudewaternaren was het in de 37e minuut raak. In de rebound kwam de bal vanaf de voet van Niek Sluijs ter hoogte van de zestien voor de voet van Bart Griffioen en die plaatste de bal langs de samenklontering van spelers in de hoek, onbereikbaar voor Boekestein; 1-0. In de opzet nog voor de thee een definitieve mentale opdoffer te verkopen slaagde FC Oudewater niet. Griffioen wist geen kopie van zijn openingsdoelpunt te realiseren en ook bij een aanvallend duet van de backs Van der Zwart en Van der Neut eindigde de bal over de lat. Tot slot stond Boekestein opnieuw zijn mannetje.

De 12e man

Boosheid alom nadat de Nieuwkoopse grensrechter al na 3 minuten in het tweede bedrijf als ‘twaalfde man’ ging functioneren en Bart Griffioen met een door de scheidsrechter gehonoreerd vlagsignaal een scoringskans ontnam. Nieuwkoop deed verwoede pogingen de bakens te verzetten, zocht de aanval en dat leverde de thuisclub in aanvallende zin speelruimte op. De Oudewaternaren hadden zich voorgenomen ‘de aanval de beste verdediging te laten zijn’ en daarmee de druk op de eigen defensie te verminderen. Dat leverde FCO de nodige mogelijkheden op een treffer op. Zo verscheen Laurens de Vor op aangeven van Griffioen voor Boekestein, schoot Venhof na een actie van diezelfde Griffioen tegen de voet van de doelman (55e min). De Nieuwkopers moesten het in die fase doen met een aantal hoekschoppen, want verdedigend gaf FCO -alle Nieuwkoopse wissels ten spijt- geen krimp. Bij Oudewater maakten Ivo Anbergen en Sven Rietveld hun entree en regen de mogelijkheden zich aaneen. Boekestein bleef echter het struikelblok en hield zijn ploeg in de race. Het bleef een boeiend schouwspel dat de toeschouwers de kou bijna liet vergeten. Drie minuten voor tijd, vlak na de wissel LaLau-Job Anbergen, kreeg Job Stolk namens de gasten nog een mogelijkheid tot scoren. Zijn kopbal op een voorzet vanaf de rechterflank werd echter een prooi voor Van der Mueren. Aansluitend zorgden Griffioen en Van Sprundel voor een passend sluitstuk; 3-0.

Opstelling Oudewater

Thimo v.d. Mueren, Water van der Neut, Niek Sluijs, Joost Miltenburg, Jesper van der Zwart, Simon LaLau (86. Job Anbergen), Wouter van Sprundel, Sjoerd Wiltenburg, (72. Sven Rietveld), Menno Venhof, Laurens de Vor (61. Ivo Anbergen), Bart Griffioen.

En natuurlijk schoot onze pupil van de week Daan Sack ook raak en liet doelman Boekestein de bal uit het net halen, klasse Daan !

Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws gisteren
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46