Mark van Kippersluis legt in de woonkamer de laatste hand aan zijn 5 meter lange, maar zeer sfeervolle kerstdorp. (Foto: Paul van den Dungen)
Mark van Kippersluis legt in de woonkamer de laatste hand aan zijn 5 meter lange, maar zeer sfeervolle kerstdorp. (Foto: Paul van den Dungen)

Een Montfoorts kerstdorp om bij weg te dromen

Algemeen 343 keer gelezen

Wat zo’n vijf jaar geleden heel klein begon, heeft intussen een ongekende afmeting gekregen. Het kerstdorp van Mark van Kippersluis uit Montfoort heeft inmiddels 5 meter van de woonkamer in beslag genomen.

Montfoort - Iedereen kent de kersthuisjes zoals die in de tuincentra staan uitgestald. Pas met een flinke hoeveelheid krijgt een kerstdorp wat body. Mark van Kippersluis had er nooit bij stil gestaan, maar zijn vrouw Vivian lokte hem mee naar een kerstshow. Daar heeft zij achteraf een beetje spijt van. “Hij begon heel netjes en langzaam te bouwen op een plaat van 1.80 meter, maar ieder jaar werd het meer en meer. En wie Mark kent, weet dat alleen perfect goed genoeg is.”
Dit jaar in augustus begon hij met het verder uitwerken van de skipiste en het bouwen van een viaduct voor het treintje. Later die maand volgde een bruggetje over het water in het lager gelegen kerstdorp. Mark maakt zoveel mogelijk zelf. “Dat kost tijd, maar je hebt dan wel iets dat helemaal naar je zin is” zegt hij enthousiast. Hij is lid van de besloten kerstdorpclub op Facebook, waar de leden elkaar informeren en bijstaan. “Daar doe ik soms waardevolle ideeën op. Het is ook een vraagbaak voor mensen met dezelfde hobby en passie. Ik ga inderdaad voor de perfectie. Alles moet kloppen.”
Het viaduct past tot op de millimeter en vindt een mooie aansluiting onder de skipiste. Deze laatste is 2.30 meter hoog en daarmee het hoogste punt van zijn kerstdorp. “Twee jaar geleden was het dorp nog 3 meter groot, dit jaar is dat 5 meter en 1.30 meter diep. Het kerstdorp heeft meer dan 35 verschillende elementen, een complete skipiste met skilift, treintje, carrousel, zweefmolen, schaatsbanen, fontein, trammetje en een mooie waterval. Meer dan tachtig figuurtjes completeren het geheel.”
Als Mark rond september begint met het opzetten van het frame en andere voorbereidende werkzaamheden, dan gaat dat wel ten koste van de woonkamer. Zaken moeten verplaatst of aangepast worden en voor Vivian breken tijdelijk minder prettige tijden aan. Maar als hij in oktober begint met het opbouwen, dan zie je langzaam het kerstdorp groeien en wordt het een steeds mooier geheel. Als achtergrond heeft Mark een prachtig berglandschap op doek laten maken dat perfect bij het geheel past. Het in het doek nagebootste Noorderlicht wordt inmiddels door een lamp versterkt. “Intratuin in Duiven is voor mij wel het mooiste tuincentrum op dit gebied. Maar ook de site van Wunderland in Duitsland bezoek ik regelmatig. In totaal ben ik wel zeven weken bezig met het opbouwen en doe dat gemiddeld 2,5 uur per avond en ook niet iedere avond.”
Nu het dorp helemaal staat is ook Vivian tevreden. Zeker in de avonduren staan voorbijgangers nog wel eens stil voor het huis, want het blijft een adembenemend schouwspel. Mark denkt dat hij dit voortaan eens in de twee jaar op gaat te zetten. Inmiddels denkt hij al na over een nieuw schouwspel voor in de voortuin. Het EK voetbal 2020 nadert....

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37