Dochter Celine en vader Jan vertelden de Cals-leerlingen met passie over hun vrijwilligerswerk bij de brandweer. (Foto: Lysette Verwegen)
Dochter Celine en vader Jan vertelden de Cals-leerlingen met passie over hun vrijwilligerswerk bij de brandweer. (Foto: Lysette Verwegen)

Een ochtend les in vrijwilligerswerk

Algemeen 203 keer gelezen

Geen kerstontbijt, maar luisteren naar korte presentaties van diverse IJsselsteinse vrijwilligers. Het bespaarde ontbijtgeld doneerden de leerlingen van de eindexamenklassen mavo van het Cals College aan de vrijwilligersorganisaties.

IJSSELSTEIN – Voor het vierde jaar werken Rotaryclub Lopikerwaard en het Cals College samen om leerlingen te laten zien wat vrijwilligers doen. Een tiental organisaties gaf acte de présence: van IJVO en Kwibus tot Hartekind, Taalmaatjes en Hospice. “We willen laten zien dat vrijwilligers altijd en overal nodig zijn. Dat je met vrijwilligerswerk niet alleen anderen helpt, maar dat het je ook het nodig oplevert; geen geld, maar wel contacten en ervaring”, vertelt docent Ton Oostveen. Hij merkt dat jongeren geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk. “Veel leerlingen hebben (groot)ouders die vrijwilliger zijn. We hopen dat een goed voorbeeld goed doet volgen, zeker als de aanwezige organisaties laten zien wat ze doen.” Zoals vader Jan en dochter Celine uit Benschop; zij vertellen over hun vrijwilligerswerk bij de brandweer en beantwoorden vragen. ‘Nee, we hoeven voor een brand niet terug te komen van vakantie.’ En ja: ‘We hebben wel eens een woningbrand meegemaakt. Met slachtoffers.’ Ze geven uitleg over de apparatuur en laten zien hoe het brandweerpak klaar staat. “Vanaf de melding zitten we binnen drie minuten in volle uitrusting met z’n zessen in de tankautospuit.” ‘Maar jullie zijn toch vrijwilligers?’, vraagt een leerling. “Ja. Maar we krijgen dezelfde opleiding als de beroepsbrandweer in de kazerne. De vrijwilligers doen dit naast hun werk, want je komt alle beroepen onder de brandweer – mannen én vrouwen – tegen; van docent tot lasser. We doen het allemaal met passie en plezier.”
Dat laatste geldt ook voor Alex van Eck die vertelt over zijn stichting Enjoy CleaningUp en hoe hij samen met zijn honden Joy en Bas – ‘Mijn beste maatjes’ – het zwerfvuil te lijf gaat en droomt van een schone wereld. Een filmpje laat zien wat er bij de Nedereindse plas al aan troep is te vinden. “We willen in alle landen mensen inspireren om met hun hond mee te doen en tijdens het wandelen vuil op te ruimen.”
Ook de vrijwilligers van het Hospice kregen veel vragen. De leerlingen waren geïnteresseerd in hoe het er in het hospice aan toe gaat en hoe vrijwilligers omgaan met de emoties rond het overlijden. Of het niet zwaar is. “We willen onze gasten in het hospice fijne laatste dagen geven. Dat geeft ons voldoening”, vertellen de vrijwilligers. En wat leerlingen niet verwachtten: “Er wordt ook gelachen.”
Ook de Rotaryclub – die de kerstactiviteit organiseert – bestaat uit vrijwilligers. Co-voorzitter Otgera Prick vertelt: “Wij zamelen geld in voor goede doelen en zetten ons in voor mensen en organisaties die ondersteuning nodig hebben. Wij vinden het belangrijk dat jongeren beseffen waar en hoeveel vrijwilligers er actief zijn en wat dat betekent voor de maatschappij. We hopen ze te stimuleren om zelf ook vrijwilligerswerk op te pakken. Nu of in de komende jaren.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37