FC Oudewater slaat weer toe in slotfase

Algemeen 118 keer gelezen

Oudewater won met 4-0 van Lugdunum

De uitwedstrijd medio oktober in Leiden tegen de (voormalige) studentenvereniging Lugdunum was er een die niet snel vergeten is in Oudewater, goed voetballend nam Oudewater toen uiteindelijk de punten mee naar huis, maar e.a. ging wel gepaard met wat fysieke ongemakken veroorzaakt door de tegenstander. En ook vandaag stonden de Leidse bezoekers dienaangaande hun mannetje. Doelpunten scoren in de allerlaatste minuten is een niet gebruikelijke wijze om de volle winst binnen te halen. Schijnbaar was het de spelers van de thuisploeg goed bevallen in de laatste uitwedstrijd tegen VVSB waar in de slotseconden een gelijkspel werd binnengesleept. Voor de aanhangers van de Oudewaterse formatie had het wel wat eerder gemogen en zij zagen dan ook met lede ogen aan dat de Leidenaren niet de definitieve klap werd toegebracht. Oude voetbalwetten immers leren dat iedere tegenstander uiteindelijk toch wel een doelrijpe kans weet te produceren. Al is het in de slotseconden. Er viel dan ook een last van de schouders van de ruim schare aanhangers die zich langs het veld hadden genesteld toen in de 84e minuut de 2-0 op het bord werd gezet.

Windje mee

Met de wind in de rug wist Oudewater in de eerste helft gemakkelijk een veldoverwicht te creëren. Djardo Boele joeg de bal na 11 minuten keihard voorlangs en na een ruim kwartier openden de gastheren de score. Hierbij speelde de arbiter een positieve rol door een overtreding op Menno Venhof in het kader van de voordeelregel te laten passeren, waarna Ivo Anbergen met een droge inzet in de rechterbenedenhoek doelman Van Wanrooij kansloos liet; 1-0. Bart Griffioen was in deze fase van de strijd een gemakkelijk te bereiken pion die zelf het veld breed hield en te maken had met een opponent die aan strikte mandekking het land scheen te hebben. De scheidsrechter hield het in deze fase kort, toonde zich bereid de matige spelregelkennis van de acteurs bij te spijkeren en had hoorbaar gekozen voor een venijnig fluitje.

Stagnatie in scoren

Aan het uitbouwen van de snelle voorsprong kwamen de FCO’ers ondanks tal van mogelijkheden niet toe. Bart Griffioen schoot in het zijnet, Wouter van Sprundel schoot een vrije trap naast en Laurens de Vor maaide over een met het hoofd aangeleverde pass van Griffioen heen. Qua loopvermogen, technische vaardigheid en duelkracht werden de Lugdunummers afgetroefd en verdedigend gaf Oudewater totaal niets weg. Doelman Thimo van der Mueren behoefde nauwelijks op te treden. Dat werd echter ook zijn evenknie Van Wanrooij bespaard, want de thuisploeg wist het windvoordeel ook niet verder te benutten en ging derhalve met een schamele 1-0 voorsprong de rust in.

Drie maal geel

Een ‘vuurpijl’ die in het Oudewaterse strafschopgebied neerdaalde en door Mike Aalders niet verwerkt kon worden, vormde aanvankelijk het enige Leidse wapenfeit in de aanvang van de tweede helft. Alle goede bedoelingen ten spijt konden de gasten totaal geen vuist maken. Kansen waren er achtereenvolgens weer voor Van Sprundel en Ivo Anbergen, terwijl de bezoekers er fysiek een schepje bovenop deden en de eerste gele kaart binnen hengelden. Die was voor Thijs de Jong na een charge op Griffioen. Zijn maten Abdil El Baroudi en Mohamed Mouchih volgden al snel zijn voorbeeld.

Geen breedte in spel

Bij de thuisclub bleef een gebrek aan accuratesse en doelgericht acteren het grote probleem. De Oudewaternaren verzuimden het spel breed te houden en daarmee de tegenstander die conditioneel geen sterke indruk maakte over de grens te duwen. Nadat Bart Griffioen na 72 minuten spelen op aangeven van Venhof niet verder kwam dan een hoekschop, besloot coach Akkermans Sven Rietveld in het veld te brengen voor De Vor. Nadat die in de 79e minuut, na een pass van de naar de achterlijn opgestoomde Van der Neut, aan een doelpunt ‘ geroken’ had, sloeg hij in de 84e echt toe.

Die 2-0 buitenspel?

In ieder geval was de wijze waarop de tweede Oudewaterse treffer tot stand kwam basis voor een goed gesprek op de bank en langs de lijn. De Leidenaren geloofden overduidelijk in een buitenspelsituatie, maar vingen bot bij de prima leidende scheidsrechter Durgunsu. De Oudewaternaren verbaasden zich over de ingewikkelde wijze waarop het duo Rietveld/Van Sprundel doelman Van Wanrooij het nakijken gaf. Gekozen werd voor een dubbele een-twee met een hoge risicofactor. De even voordien ingevallen Sven Rietveld stond garant voor het laatste tikje; 2-0.

De van de kook geraakte Leidenaren moesten in de slotminuten nog twee doelpunten incasseren. Eerst benutte Wouter van Sprundel een mogelijkheid op aangeven van Bart Griffioen (3-0) en nadien wist Sven Rietveld op voorzet van Menno Venhof koppend zijn tweede en daarmee Oudewaters vierde doelpunt op het scorebord te krijgen (4-0).

De invalbeurt van de warmlopende Henk de Cler (Lugdunum) werd erdoor afgebroken. Er viel voor de ploeg uit Leiden niets meer te halen. Toen de leidsman affloot kon ook Tim Goes zijn late invalbeurt wel vergeten, hij stond net klaar maar de wedstrijd duurde korter dan verwacht.

Opstelling Oudewater: Thimo van der Mueren, Walter van der Neut (Jesper van der Zwart). Job Anbergen, Joost Miltenburg, Djardo Boele, Sjoerd Wiltenburg, Wouter van Sprundel, Ivo Anbergen, Menno Venhof, Laurens de Vor (Sven Rietveld), Bart Griffioen.

De gebroeders Snel, Ole en Ian, scoorden gezamenlijk als pupil(len) van de week keurig tegen de Leidse doelman Delano van Wanrooij. Klasse mannen!

Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46