Afbeelding

Ehm,

Algemeen 293 keer gelezen

Er stond een aardig artikeltje op een nieuwssite deze week. Ik hou wel van een beetje omdenken en dit was er weer zo één. Het ging over een heel gewoon woordje, namelijk ‘ehm’ of ‘eh’. 

Het woordje wordt in het algemeen geassocieerd met gestuntel en haperen in het zoeken naar de juiste woorden. Maar dit artikel benoemt dat je het heel functioneel kunt gebruiken. Er was onderzoek naar gedaan en er kwamen zes redenen uit waarom het zelfs handig is om ehm doelbewust te gebruiken.

Wat een prachtig woordje

Zo is het bijvoorbeeld handig om de aandacht van een ander vast te houden. Als je ehm zegt weten mensen dat er nog wat komt en onderbreken ze je verhaal minder snel. Met een goeie ‘ehm’ vul je de stilte, en het levert je ook nog bedenktijd op om te verzinnen waarmee je het gesprek weer vlot trekt. En soms kan het je gewoon wat meer bedenktijd geven. Soms zijn vragen nogal zwart-wit: ‘Wie vind je belangrijker: familie of vrienden?’ Jij vindt je familie en vrienden natuurlijk allebei belangrijk. De ‘ehm’ waarmee je het antwoord op zo’n vraag begint, kondigt aan dat het iets genuanceerder ligt. Ook kan ‘ehm’ aan het begin van een antwoord duidelijk maken dat je niet de gewenste reactie gaat geven. Wat een prachtig klein woordje is het toch! Ik zie ineens heel veel gebruiksmogelijkheden na het lezen en overdenken van zo’n kort artikeltje. Ehm, ( en nu gaan jullie als lezer extra opletten op wat ik nu ga zeggen, ook dat is bewezen). Ik ga de komende tijd eens wat meer aandacht aan dit woordje geven en bewuster inzetten in mijn gesprekken. Of dat nou in familiekring is, aan de telefoon of tijdens een coachgesprek. Mijn denken dat ‘ehm’ een negatieve klank heeft omdat ik even niet weet wat het juiste woord is of wat ik kan zeggen ga ik omzetten in een functioneel en waardevol gebruik. Het is wel een beetje jammer dat het in geschreven tekst niet echt bruikbaar is. Ehm. Dat denk ik tenminste.

Margreet Nagtegaal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Van links naar rechts: De heer Aantjes, mevrouw De Bruijn-van Ieperen, burgemeester Laurens de Graaf en de heer Boele.
Erespelden voor bestuursleden Jumelage Lopik Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Zwembad Lobeke in Lopik gaat weer open Nieuws 18 apr, 14:02
Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23