KOIJ-voorzitters Jos Epping en Erik Jan van Zwieten laten de moed niet zakken: de KOIJ denkt na over alternatieven. (Foto: Lysette Verwegen)
KOIJ-voorzitters Jos Epping en Erik Jan van Zwieten laten de moed niet zakken: de KOIJ denkt na over alternatieven. (Foto: Lysette Verwegen)

Apestad 2021 zonder carnavalsoptocht

Algemeen 287 keer gelezen

Ook voor de carnavalsoptocht in Apestad is het doek gevallen. Net als andere carnavalsgemeenten heeft de Karnavalorganisatie IJsselstein (KOIJ), met pijn in het hart, besloten de optocht van zaterdag 13 februari 2021 niet door te laten gaan.

IJSSELSTEIN – “Een optocht met 800 deelnemers, duizenden mensen langs de route en een volgepakte binnenstad is niet verantwoord”, vertellen voorzitters Jos Epping en Erik Jan van Zwieten. “Ook al is het hele coronaverloop onzeker; we konden de beslissing niet langer uitstellen, want in deze maanden beginnen normaliter de werkzaamheden aan de carnavalswagens en wordt er tijd en geld geïnvesteerd in het komende carnaval. We kunnen wel van alles willen, maar we moeten de realiteit onder ogen zien. Geen optocht is voor iedereen vervelend, ook voor ons.”Tijdens de evaluatievergadering van carnaval 2020 in maart werd er al voorzichtig rekening mee gehouden dat het volgend jaar wel eens anders kan lopen. Optimistisch werd er nagedacht over mogelijke alternatieven. Tot in juni drie scenario’s overbleven: doorgaan, afzeggen of een tussenvorm bedenken. Het werd het laatste: carnaval gaat door, maar zonder optocht. “We gaan met de reguliere optochtdeelnemers en de horeca kijken wat er mogelijk is, want bij de echte carnavalsvierder jeukt het toch in februari.”

Verstand of gevoel
Na de definitieve beslissing was het een paar minuten stil aan de vergadertafel. Er werd en traantje weggepinkt. “En ook nog eens op anderhalve meter van elkaar. We hebben daarna direct de gemeente en horeca ingelicht. Iedereen is gelaten maar wel ‘opgelucht’ dat we de wijsheid en moed hadden om deze beslissing te nemen.” De moeilijke beslissing leverde op social media begrip en veel emoticons met tranen op. “Carnaval leeft in Apestad met de optocht als middelpunt”, aldus Epping en Van Zwieten. “We moesten beslissen op verstand en niet op wat je gevoelsmatig het liefst zou willen. Het was een duivels dilemma.” Er wordt gebroed op een alternatief om het carnavalsgevoel in Apestad niet kwijt te raken. “In ieder geval íéts doen. Wie mee wil denken of ideeën heeft kan via de website www.koij.com contact met ons opnemen.”

Wat wel doorgaat
Intussen staat de Apestadkrant op de rol, is de badge 2021 ontworpen, worden in november het thema en de slotheer met knecht bekend gemaakt en wordt de Zilveren Aap uitgereikt. “Allemaal kleinschalig, maar toch feestelijk. Misschien kunnen we zelfs buiten wat doen, want kou kan de warmbloedige carnavalsvierder niet deren.” De KOIJ gaat ook overleggen en afstemmen met carnavalsorganisaties in de regio. “We willen niet een massale toeloop als er ergens wel iets wordt georganiseerd.” Terugkijkend: “De optocht is eenmaal eerder afgelast: in 1991 door de Golfoorlog. Met het weer hebben we - in tegenstelling tot het Zuiden - altijd mazzel gehad. Misschien moeten we dit jaar eens denken aan zomercarnaval...”


Lysette Verwegen

We kunnen niet doen wat wij en iedereen het liefst wil...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37