Afbeelding
Foto:

Republiek

Algemeen 181 keer gelezen

Ik doe iets verkeerd. Althans, dat denk ik als ik mijzelf vergelijk met collega-columnist Youp. Hij schrijft voor ‘kwaliteitskrant’ NRC, voor een vergoeding die op uurbasis wedijvert met het zakcentje van prinses Amalia. 

Ik schrijf vrijwel gratis voor Zenderstreeknieuws. Óók een kwaliteitskrant, maar wie weet dat? Ik krijg kritiek als ik te vaak mijn linkse vriendin ten tonele voer, terwijl Youp al máánden wekelijks zeurt over de speedboot van Willem Alexander. Youp heeft een biermerk geruïneerd, maar ík word zélf door bier geruïneerd als ik niet uitkijk.

IJsselstein was ooit een zelfstandige heerlijkheid

Het leven is oneerlijk. En bij columnisten wordt al helemaal met twee maten gemeten. Maar ik klaag niet hoor. En Youp blijft mijn rolmodel. De haatmails die hij krijgt, daar kan ik alleen maar van dromen. Youp is republikein. In de USA ben je als republikein een wapengekke aanhanger van Trump, maar in ons brave NPO-land behoor je als republikein tot de progressieve grachtengordelelite. De Nederlandse republikeinen maakten onlangs stampij vanwege WA’s Griekenlandtripje. De populariteit van de Oranjes blijkt een ketting die zo sterk is als de zwakste schakel. Je kunt jarenlang je uiterste best doen, maar na één misstapje sta je weer met lege handen. Bij de meningsvorming over de monarchie is het glas immers altijd half leeg. Het zou mijn baan niet zijn; ondanks de megatoelage, jachtpartijen en jetset-speedboten. Liever stukjes schrijven voor onze Zenderkrant. Ik denk vaak na over de monarchie, mede dankzij mijn linkse vriendin. IJsselstein was eeuwen geleden een ‘heerlijkheid’. Dat heeft niets met culinaire hoogstandjes te maken, maar met bestuurlijke onafhankelijkheid. Ons stadje was dus ooit een zelfstandige republiek! Misschien moeten we dat herhalen, als bestuurlijk experiment ter landelijke navolging. Kijken of het bevalt...

de ijsselsteinse column | Rinus Verweij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37