Danny de Vries kreeg maandag in de Sint Fransiscuskerk de ambtsketen omgehangen door zijn echtgenoot Martijn. Foto: Aschwin Snel
Danny de Vries kreeg maandag in de Sint Fransiscuskerk de ambtsketen omgehangen door zijn echtgenoot Martijn. Foto: Aschwin Snel Foto: FOTOGRAFIE ASCHWINSNEL

Danny de Vries geïnstalleerd als burgemeester van Oudewater

Algemeen 496 keer gelezen

Afgelopen maandag is tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Sint Fransiscuskerk drs. Danny de Vries geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van Oudewater. Helaas kon vanwege de coronamaatregelen maar een handje vol mensen daarbij lijfelijk aanwezig zijn. Het was wel mogelijk dat iedereen via een directe livestream mee kon kijken naar dit bijzondere moment.

Oudewater - Als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad had Kees de Bruijn de leiding van deze buitengewone raadsvergadering. Aanwezig waren onder anderen de echtgenoot van Danny de Vries, hun beider moeders, een aantal sprekers en vervangend burgemeester Wim Groeneweg. Locoburgemeester Bob Duindam was verhinderd vanwege een coronabesmetting en heeft via een digitaal filmpje zijn toespraak gehouden.
Allereerst sprak Hans Oosters, de commissaris van de Koning in Utrecht tot Danny de Vries. “Een blik op de CV van Danny laat zien dat hij het kan. Een allround man voor een allroundbaan.”
Het ambt als burgemeester typeerde hij met de woorden; stressbestendig, troost bieden en krachtig optreden. “Het is een balans tussen zichtbaarheid en terughoudendheid.”
Daarna legt Danny de Vries de eed af. Er waren tussen de toespraken door persoonlijke filmpjes te zien van familie en bekenden van De Vries. Dat maakte de bijeenkomst heel persoonlijk. Ook inwoners maakten filmpjes waarin de nieuwe burgemeester hartelijk welkom werd geheten.
Raadslid Judith de Vor sprak de burgemeester toe als voorzitter van de vertrouwenscommissie. “U bent nu de zestiende burgemeester van Oudewater. U moest de afgelopen weken loslaten wat u lief was om twee handen vrij te hebben voor de nieuwe taak in Oudewater.” Ze bood hem, op afstand, een mandje typische streekproducten aan in ruil voor de Twentse.
Burgemeester Victor Molkenboer van Woerden verwelkomde Danny als buurman, in de ambtelijke organisatie en burgemeesterskring. “Het is geen gemakkelijke klus, burgemeester in crisistijd. Maar de vuurwerkramp heeft je gemaakt tot wie je bent.” Waarnemend burgemeester Wim Groeneweg werd verschillende keren geprezen omdat hij het uitstekend had gedaan.
Het was de taak van loco-burgemeester Duindam geweest om de ambtsketen over te dragen. Vanwege de coronavoorschriften mocht Martijn, als echtgenoot dit doen. Danny zelf hield als laatste een speech. “Wat een warme woorden. Het raakt me. Ik voel me meteen thuis.”
Hij typeert zichzelf als geen hokjesdenker en wil betrouwbaar zijn en veiligheid bieden. In januari komen ze in Oudewater wonen. Aan het eind van de bijeenkomst krijgt hij van Kees de Bruijn de voorzittershamer van de gemeenteraad aangereikt via een vlaggenstok. “Om het orkest van de raadsleden te kunnen dirigeren.”
Danny de Vries beëindigde met een klap van de hamer zijn eerste vergadering.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00
• Het team Boulemeisjes aan de puzzel.
Puzzelaars klaar! Puzzelen maar! Nieuws 25 mrt, 11:25