Afbeelding

De achterkant van het nieuws

Algemeen 78 keer gelezen

Soms duizelt het mij. Het nieuws. Wat gebeurt er veel in deze wereld. Zichtbaar, maar ook onzichtbaar. Soms komt er een nieuwsbericht langs waar een wereld achter schuil gaat. Ik zal een voorbeeld noemen. 

Deze week werd bekend dat de verkoop van messen aan jongeren sterk aan banden moet worden gelegd. Een goede wet hiervoor moet nog verder uitgedacht worden. Zoveel steekincidenten tegenwoordig. Dat is echt iets van deze tijd. Onder jongeren is een enorme angstcultuur ontstaan waardoor ze het blijkbaar ‘veiliger’ vinden om ook een mes op zak te hebben. Op z’n zachts gezegd zeer zorgelijk. In plaats van een robbertje vechten, wat ook heftige gevolgen kan hebben, wordt tegenwoordig een mes getrokken. In zo’n tijd leven we.

Enorme druk op jongeren

Dan wordt er vanuit de regering gezocht naar wetten met torenhoge boetes om dit een halt toe te roepen. Maar wat zit er allemaal achter dit gedrag, denk ik dan? Zijn sommige jongeren zo slecht geworden? Is er zoveel angst onder hen, onvrede en zelfs moordlustige gevoelens? En waarom dan? Wat is de reden dat er onder hen een cultuur is ontstaan dat steken met één of ander scherp mes, en dat kan zelfs gewoon een broodmes zijn, bijna normaal is geworden? Wat gebeurt er allemaal onder onze jongeren? Een paar antwoorden kan ik wel bedenken. Onze jongeren groeien op in buurten, gezinnen, scholen en een internet-en-TV-nep-wereld die steeds ingewikkelder en gecompliceerder worden. Met als gevolg enorme druk op onze jongvolwassenen. Je zult maar in een achterstandswijk opgroeien, je zult maar als allochtoon met de nek aangekeken worden, je zult maar buiten de groep vallen omdat je anders bent. De wetten pakken het probleem slechts aan de voorkant aan. Dat weten we allemaal. Zullen wij dat eens met elkaar aan de achterkant proberen? Door wat liefde, begrip en echte aandacht voor hen op te brengen kunnen we ze misschien ook bereiken.

column | Margreet Nagtegaal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Van links naar rechts: De heer Aantjes, mevrouw De Bruijn-van Ieperen, burgemeester Laurens de Graaf en de heer Boele.
Erespelden voor bestuursleden Jumelage Lopik Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Zwembad Lobeke in Lopik gaat weer open Nieuws 18 apr, 14:02
Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23