Rivier de Linschoten en de Montfoortse Vaart waren eeuwenlang onmisbare waterwegen. Gerrit van Oudenallen maakte een presentatie voor de Vereniging Oud Linschoten.
Rivier de Linschoten en de Montfoortse Vaart waren eeuwenlang onmisbare waterwegen. Gerrit van Oudenallen maakte een presentatie voor de Vereniging Oud Linschoten. Foto:

Schippers en schepen in de regio

Algemeen 185 keer gelezen

LINSCHOTEN - Gerrit van Oudenallen heeft een grote interesse in schippers en in schepen. Niet verwonderlijk, want zijn groot- en overgrootvader waren binnenvaartschippers.

 Dankzij een doos bewaarde foto’s die vroeger thuis met regelmaat werd uitgespit kwamen ook de verhalen. Gerrit hing aan zijn vaders lippen. Achteraf heeft dit zondagsritueel bij hem een historische interesse aangewakkerd. Gerrit is werkzaam als Gilde-gids en vrijwilliger bij het Regionaal Historisch Centrum (RHC) Rijnstreek en Lopikerwaard. Ook ging hij op zoek naar verhalen over Woerdense schippers en schepen. Maar de schippersfamilies bleken vertakkingen te hebben naar omliggende dorpen. Zijn bevindingen vertrouwde Van Oudenallen toe aan het archief.

Rivier de Linschoten en de Montfoortse Vaart waren eeuwenlang onmisbare waterwegen. Tot na WO2 werd vracht door beurt- en bodescheepvaart aangevoerd. Na de bevrijding in 1945 verloor de scheepvaart in Linschoten terrein door de opkomst van de vrachtwagen. Nakomelingen uit schippersfamilies, het jaagpad langs De Vaart en de scheepsjagerssleuven in de muur van Dorpstraat 4 zijn nu nog de stille getuigen.

Bij Vereniging Oud-Linschoten (VOL) verzorgde Van Oudenallen een presentatie over schippers en schepen in de regio. Vanaf zaterdag 13 februari 10.30 uur te zien op www.oud-linschoten.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 21 uur geleden
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00