V.l.n.r. Nikkie Herberigs, Floor Snijders en Amy Stenvert in het Kronenburgplantsoen bij de fotoexpositie ‘I want to break free’ van Bernadet de Prins. Foto: Karin Doornbos
V.l.n.r. Nikkie Herberigs, Floor Snijders en Amy Stenvert in het Kronenburgplantsoen bij de fotoexpositie ‘I want to break free’ van Bernadet de Prins. Foto: Karin Doornbos

Het museum dicht, de verbinding blijft

Algemeen 624 keer gelezen

De culturele sector is hard getroffen door de coronacrisis. Heel zuur voor de makers van de tentoonstelling: ‘Empathie. Geen mens is een eiland’, de lopende expositie van Museum IJsselstein (MIJ). Gelukkig is niet alles verloren. Een groot deel van de werken is op buitenlocaties in de historische binnenstad te zien. “Een geluk bij een ongeluk.”

IJsselstein - Tentoonstellingsmakers Amy Stenvert en Nikkie Herberigs zijn sinds een aantal jaar verantwoordelijk voor de samenstelling van de exposities van het museum. Gastcurator Imke Ruigrok werkt mee aan de grotere tentoonstellingen. Samen met projectleider educatie Floor Snijders, die het scholenprogramma en alle activiteiten rond de tentoonstellingen organiseert, bieden ze een breed aanbod voor kinderen en volwassenen. Collega Monika Heldoorn zorgt voor de marketing. Ondanks de sluiting van het museum zitten ze niet stil. Amy Stenvert: “We zijn achter de schermen druk bezig met nieuwe projecten, en het werven van fondsen.” Wat het stilliggen van de bezoekersaantallen voor de inkomsten van het museum betekent moet blijken. “We zijn enorm blij met de vele buitenlocaties. Zo is er toch veel te zien en te ervaren voor de bezoekers. Ik weet zeker dat er veel mensen -bewust of onbewust- met de kunst in aanraking zijn gekomen op hun wandel- of fietsrondje” zegt Amy. Museum IJsselstein werkt met een klein kernteam van freelancers en een onbezoldigd directeur, en draait daarnaast op de inzet van vele vrijwilligers.

Ontmoetingsplek

Voor de vrijwilligers zijn het lastige tijden. Ze missen het museum en de contacten. De betrokkenheid van de vrijwilligers bij het museum en met elkaar is ook nu groot. “Het museum is meer dan een plaats waar we beeldende kunst tonen, het is vooral ook een verbindende plek waar mensen elkaar ontmoeten. Eigenlijk een soort huiskamer van de stad. Ik heb het idee dat de vrijwilligers dit ook zo ervaren, en dat vind ik een mooie gedachte”, geeft Amy aan.

Samenhang

Die verbindende factor komt ook tot uiting in de projecten en exposities. Ook hier zoekt het museum nadrukkelijk de samenhang met de - IJsselsteinse - samenleving. “We proberen de wat meer maatschappelijk geëngageerde thema’s aan te snijden en verpakken die in de tentoonstellingen”, aldus conservator Amy. “De focus op de gemeenschap is een nieuw element dat we nog verder willen uitbouwen.” Ze streven hierbij naar langdurige niet-tentoonstellingsgebonden samenwerkingen met kunstenaars. Als voorbeeld noemt Amy het filmproject met Frank Koolen en Kasper Jacobs, dat in 2019 is ontstaan tijdens de manifestatie ‘Vrijplaats’. Koolen en Jacobs maakten een film over IJsselstein waarin het rijke verenigingsleven van de stad wordt geschetst. “We zagen dat dit veel impact had. Niet alleen op het museum en de vaste bezoekers, maar vooral ook op de inwoners van IJsselstein.” Een vervolg op deze lijn is de samenwerking met kunstenaarscollectief ‘De Onkruidenier’. Zij zijn sinds februari vorig jaar voor het museum aan het werk en betrekken diverse mensen en organisaties uit IJsselstein bij hun projecten. “Natuurlijk lopen nu veel dingen anders, maar er zijn toch waardevolle lijntjes gelegd.”

Online Kindermuseum

“Het vraagt veel flexibiliteit om binnen de huidige regels dingen te organiseren.” zegt projectleider educatie Floor Snijders. Voor kinderen is er natuurlijk het online Kindermuseum. “En op 24 januari start er een online schrijfworkshop”. Het scholenprogramma ligt op dit moment ook stil. “Maar dat geeft ons de kans om de educatieve projecten te vernieuwen. De uitdaging is om activiteiten te verzinnen die zowel in het museum als online kunnen plaatsvinden als dat nodig is.”

Nieuwe projecten

De expositie ‘Empathie’ wordt verlengd tot eind maart. “In april starten we met een nieuw project” geeft Nikkie Herberigs aan. “Daarin zetten we onze historische collectie centraal.” Ze gaan hierbij onder andere een samenwerking aan met Utrechts kunstenaar Caz Egelie. Het werk van Egelie kenmerkt zich door de vele historische verwijzingen. “Het idee is om objecten uit de collectie en het depot te lichten, en in een andere vorm en op andere plekken in de stad te laten terugkomen.” Hopelijk kan er tegen die tijd weer wat meer.


Kijk voor meer info over de activiteiten en buitenlocaties op www.museumijsselstein.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 gisteren
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws 22 apr, 14:18
• Twee van de winnaars. In totaal waren er 36 bekers te vergeven.
Prijzenregen tijdens clubkampioenschappen Apollo Sport 22 apr, 11:45
Afbeelding
IJsseloever Dames 1 nog niet uit gevarenzone Sport 22 apr, 09:09