Ook de begraafplaats aan de Lodewijkstraat wordt door de Stichting Onderhoud Begraafplaatsen onderhouden. Foto: Paul van den Dungen
Ook de begraafplaats aan de Lodewijkstraat wordt door de Stichting Onderhoud Begraafplaatsen onderhouden. Foto: Paul van den Dungen Foto: Paul van den Dungen

Montfoortse begraafplaatsen bij kerken in goede handen

Algemeen 125 keer gelezen

Sinds eind december 2016 wordt er vanuit de vier Montfoortse kerkgenootschappen op hoog niveau het beheer en onderhoud van de begraafplaatsen, groen en gebouwen uitgevoerd door de Stichting Onderhoud Begraafplaatsen Montfoort.

Montfoort - Het is 2014 als namens de gemeente Montfoort wethouder Jan Vlaar in het kader van bezuinigingen de kerkgenootschappen in Montfoort benadert met de vraag of zij een mogelijkheid zien om de begraafplaatsen te gaan verzorgen. Vroeger immers waren het de kerkhoven die door de kerken werden beheerd, maar in Montfoort zijn er geen kerkhoven meer, maar alleen nog begraafplaatsen die in onderhoud bij de gemeente zijn. De kerkgenootschappen namen de uitdaging aan om voor de Montfoortse gemeenschap een aanzienlijk financieel voordeel te behalen. Op initiatief van de eind mei 2019 overleden penningmeester Wout Hek, werd het idee geboren om hiervoor een stichting op te richten.

Met de gemeente Montfoort werd er voor de duur van 5 jaar een beheersovereenkomst aangegaan, die eind december van dit jaar afloopt. Daarin staat onder andere vermeld dat de stichting het beheer krijgt over de begraafplaatsen aan de Julianalaan en de Lodewijkstraat. Vanaf 1 januari 2020 valt ook de Stuivenberg onder het beheer van de stichting. Het bestuur van de Stichting Onderhoud Begraafplaatsen Montfoort bestaat uit voorzitter Co Geelkerken. namens De Rank, secretaris Bart Vlooswijk namens de RK kerk, penningmeester Ada Hek-Hoogendoorn namens de Hervormde Gemeente PKN en als algemeen bestuurslid Cornelis van Vulpen namens de Hersteld Hervormde Gemeente.

Co Geelkerken: “Achterstallig onderhoud en verfraaien van de begraafplaatsen Lodewijkstraat en Julianalaan had prioriteit. Inmiddels ligt de begraafplaats aan de Lodewijkstraat er weer keurig bij met geasfalteerde paden en nieuw grindwerk en werd het huisje opgeknapt. De begraafplaats aan de Julianalaan heeft een nieuwe twee meter hoge haag gekregen, waarmee deze locatie ook een meer besloten karakter krijgt waar mensen in alle rust een bezoek kunnen brengen.” Overigens worden er op de begraafplaatsen aan de Lodewijkstraat en Julianalaan geen nieuwe graven meer uitgegeven. Uitsluitend het bijzetten in familiegraven is nog toegestaan.
Co Geelkerken: “In deze constructie hebben wij de gemeente al veel geld bespaard. Het daadwerkelijke onderhoud besteden wij uit aan lokale bedrijven.’’ Het bestuur wordt ook regelmatig door de inwoners van Montfoort aangesproken over het wel en wee op de begraafplaatsen. Is er iets mis met de groenvoorziening, de bestrating of wat dan ook, dan ondernemen zij actie. “Wij doen dit als vrijwilligers voor zowel gemeente als Montfoortse gemeenschap en zorgen dat iedereen op verantwoorde wijze begraven kan worden.” Ada Hek besluit met te zeggen dat de leden van de stichting er trots op zijn wat zij in de afgelopen jaren hebben bereikt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37