Tegelwippen, goed voor de natuur

Algemeen 46 keer gelezen

Door de klimaatverandering valt er soms binnen korte tijd veel regenwater dat niet weg kan en voor wateroverlast zorgt. De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare ruimte, en inwoners kunnen zelf een steentje bijdragen door bijvoorbeeld tegels weg te halen.

Oudewater – Het is een belangrijk aandachtspunt van wethouder Bas Lont, de aandacht voor goede afwatering in de gemeente. Er zijn best wat straten of plekken die een groot probleem met de afwatering hebben. Neem de Lange Burchwal. “De straat is daar scheef en het water loopt precies de verkeerde kant op. Dat is een groot probleem. We deelden al speciale planken uit voor tussen de deursponningen aan huizen die veel wateroverlast hebben. Maar dat is een noodoplossing natuurlijk. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een definitieve oplossing. Dat moet aan het eind van het jaar klaar zijn.” De openbare ruimten zijn een zorg van de gemeente. Maar inwoners kunnen zelf ook wat betekenen. Het opvangen van regenwater of het wippen van tegels. “Via een twitterbericht daagde ik wethouder Ivo ten Hage van Montfoort uit. Doe je mee met het NK tegelwippen? We kijken welke gemeente wint!” De stand wordt op de website tegelwippen.nl van heel Nederland keurig bijgehouden, noem hoeveel tegels je gewipt hebt en voeg een foto toe van vóór en na het tegelwippen ter controle. Een tegel is daar 30 bij 30 centimeter. “Er zijn best veel tuinen waar veel tegels liggen. Als je er op gaat letten zie je dat dat veel beter kan.” Je hoeft echt niet je hele tuin op de schop te nemen. Een paar tegels eruit, een leuke plant of boompje erin, of gewoon grit, en de natuur is er blij mee. “Planten verkoelen, zuigen het water op en het water stroomt makkelijker de grond in.” Het spelelement is een leuke uitdaging. Natuurlijk tussen onze gemeentes maar de titel NK tegelwippen kan ook. Op de website kan je de stand in de gaten houden en daar vind je nog veel meer tips en groene ideetjes. Bijvoorbeeld gebruik van een regenton, een halfverharding van je parkeerplaats of zelfs vergroening van het schoolplein.

Wethouder Bas Lont van Oudewater heeft de gemeente Montfoort uitgedaagd in de competitie NK Tegelwippen. Het is een nationaal initiatief om de wateroverlast tijdens grote plensbuien terug te dringen. Het principe is eenvoudig. Tegel eruit en groen of grit erin zodat het regenwater weg kan. De wedstrijd is van 30 maart t/m 30 september. Via de website nk-tegelwippen.nl kan je gemakkelijk zelf doorgeven hoeveel tegels je hebt gewipt. De stand is momenteel 9 tegels voor Oudewater en 54 voor Montfoort!

Hoeveel tegels kan jij wippen?

Goed voor een betere afwatering

Margreet Nagtegaal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 20 uur geleden
• De huidige bestuursleden: Gerard Vendrig, Piet van Kats en Harry van Rooijen
Hoe mannenkoor St. Caecilia uit Cabauw opeens 100 jaar werd Nieuws 22 uur geleden
• Voorzitter Jeanette de Neijs
PSIJ adviseert gemeente en inwoners met vragen in sociaal domein Nieuws 16 apr, 18:00
• Jeroen en Sis openen Deb Butik
Kledingwinkel Deb Butik opent naast Deb Koncept: samen sterk in eigen segment Zakelijk 16 apr, 17:45
• De 18de-eeuwse slingermuur bekend onder de naam 'slangenmuur' is toe aan restauratie.
Mooie plannen voor erfgoedherstel in Montfoort en Linschoten Nieuws 16 apr, 17:12
Foto ter illustratie
Man (32) uit Utrecht in Linschoten opgepakt voor cocaïnehandel 112 16 apr, 15:43
• De huidige vijf leden van het inwonerscollectief SIEL.
Lopiks energiecollectief zoekt betrokken inwoners Nieuws 16 apr, 15:33