Afbeelding

Lente!

Algemeen 320 keer gelezen

Wat geeft jou het ultieme lentegevoel? Zijn het de knoppen aan de bomen die weer barsten van energie en leven? Of zijn het de uitbundige vogelgeluiden en hun heen en weer gefladder in en naar hun nest? Of is het gewoon het lengen van de dagen wat ons weer energie en vreugde geeft? Misschien heeft iedereen zo wel zijn eigen lente-check. Als ik de mijne zo eens naloop ben ik dat heerlijke lentegevoel al behoorlijk aan het absorberen.

Elk jaar weer ben ik verwonderd dat ineens aan die schijnbaar dode, kale takken van de bomen weer nieuw leven komt. Ineens is het er! Dat kleine groene en soms glanzende begin. Ik las dat door het stijgen van de temperatuur de levenssappen van een boom ineens weer gaan stromen, een wonderlijk fenomeen. Stel je de boom eens even voor. In de winter stromen zijn levenssappen niet. Hij staat daar dood als een pier voor zich uit te staren. En als dan ineens die levenssappen door het inwendige van een boom stromen, zie je dat binnen de kortste keren aan de buitenkant. Leven! Alleen van de symboliek word ik al helemaal blij!

Dat geeft dat ultieme lentegevoel aan alle mensen. Het leven breekt door, het leven wint het weer van de koude, gure winter die de levenssappen stil hebben gezet. Mijn checklist voor het echte lentegevoel is grotendeels afgevinkt deze weken .De violen staan in de tuin, check. De eerste lammetjes huppelen vrolijk in de wei, check. In verschillend bomen zie ik knoppen verschijnen, hoopvol en trouw aan de seizoenen van het leven, check. Ik keek afgelopen week zelfs weer even in de ogen van de tandartsassistente, check. Nu nog het geluid van de tjiftjaf, even aan de moderne voorjaarsschoonmaak, en de laatste bladeren uit de tuin bij elkaar harken. De lente is begonnen. Ik voel net als een boom de levenssappen stromen.

column | margreet nagtegaal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13