De oude pomp in het zwembad van OnsStatenbad is niet kapot te krijgen. Links bad manager Bas van Zuilen en rechts bestuurslid Fred van Schaik
De oude pomp in het zwembad van OnsStatenbad is niet kapot te krijgen. Links bad manager Bas van Zuilen en rechts bestuurslid Fred van Schaik Foto: Margreet Nagtegaal

Openluchtbad al geopend

Algemeen 195 keer gelezen

Een week voordat OnsStatenbad openging leek de oude verwarmingsketel er de brui aan gegeven te hebben. Dankzij de tomeloze inzet van vrijwilligers draait ie nu weer als een tierelier.

Oudewater - Bad manager Bas van Zuilen had er een slapeloze nacht van. De 50 jaar oude ketel, die bijna niet kapot te krijgen is, deed het niet meer. “Wat nu? Ik had al van alles geprobeerd. Via whatsapp stuurde ik naar alle vrijwilligers een noodoproep. Het leek eerst niet zo simpel.” Van de oude ketel is geen bouwtekening, noem hem gerust antiek, maar zijn rendement is maar liefst 97 %. Van dit type draaien er nog twee in heel Nederland. “Maar er is zo waanzinnig veel kennis bij onze vrijwilligers dat het ze weer gelukt is. Toen heb ik maar een biertje opengetrokken.”
Bas van Zuilen is al drie jaar bad manager. Zijn zorg voor het zwembad en alles wat er mee te maken heeft is zomer én winter groot. Afgelopen winter hadden ze als proef het water in het zwembad laten staan. Dat betekent 1,2 miljoen liter water besparen, als dat lukte. Tijdens de strenge vorstperiode betekende dat ijs bikken en losmaken om kapotvriezen te voorkomen. “Maar het is gelukt. We leren er van. Volgend jaar doen we de isolatiedekens er op, om alggroei te voorkomen.” Fred van Schaik, bestuurslid, benadrukt dat dit zwembad openblijft totdat er een nieuwe is. Deze zomer zal daarover het besluit worden genomen. “Dan komt er zowel een binnen- als een buitenbad en kan er twaalf weken per jaar gezwommen worden.” Het plan dat er ligt lijkt goed haalbaar, volgens hem. OnsStatenbad heeft het warmste zwemwater in Nederland van een buitenbad, wel 26°. Ondanks de coronamaatregelen kunnen er ruim vierhonderd mensen per week zwemmen. Hopelijk zal richting zomer weer versoepeld worden. De opening vond in kleine kring plaats door wethouder Kok en de voorzitter van de SBZO, zonder feestelijke activiteiten. Een klein groepje kinderen mocht bij de start van het seizoen eindelijk afzwemmen, daar hadden ze lang op gewacht. Dat was toch een feestje!

Dit jaar is het buitenbad OnsStatenbad geopend op 3 april. Eindelijk kan er weer gezwommen worden. Vanwege de coronamaatregelen is momenteel alleen banenzwemmen toegestaan. Er zijn elf banen gecreëerd. Via de website www.sbzo.nl moet men wekelijks reserveren. Het inschrijven gaat per tijdsblok van een half uur, maximaal drie inschrijvingen per week. Voor wie niet online kan reserveren kan op doordeweekse dagen van 11:00 - 12:00 uur bellen, 0348 - 561805. Er is een duidelijk coronaprotocol van kracht.

Banenzwemmen weer mogelijk

Zwembad is belangrijk voor Oudewater

Margreet Nagtegaal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 22 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws gisteren
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13