Maud gaat twee maanden zeilen op zee

Algemeen 56 keer gelezen

Over een paar dagen gaat het avontuur beginnen voor Maud van Iperen (16). Op 26 april vertrekt de vwo 4-leerling naar Sint Maarten, waar ze zal inschepen op het Masterskip Wylde Swan voor een zeilreis van twee maanden.

IJSSELSTEIN – En luieren is er op deze reis niet bij. De scheepsmaatjes leren in de eerst week de boot goed kennen en er worden oefeningen gedaan, zoals hoe te handelen bij man overboord. “Aan het einde van die week mogen de 27 zeilers solliciteren naar de functie die ze het liefste doen op het schip: van stuurman tot kok of werken in de ziekenboeg. “Echt solliciteren, want het is een drijvende school”, legt Maud uit. Daar horen ook schoolwerk en een strakke dagindeling van 6.30 tot 1.00 uur bij: “Met onze scholen is een planning gemaakt, inclusief vier toetsen die verzegeld meegaan en de verplichting om ruim drie uur per dag te studeren. Daarvoor zijn er ook drie docenten aan boord, die overigens ook zeilers zijn.”

Passie
Dat school er niet onder mag lijden was een voorwaarde van haar ouders. “En ik moest zelf de reis bij elkaar verdienen, dat was ook een voorwaarde”, lacht Maud. Ze begon vorig jaar al met mooie plannen voor sponsorpakketten. Maar toen kwam corona. “Ik ben blij met mijn sponsors Talect en BRN Parket en mijn website die door mijn ouders is gesponsord. De rest van het geld heb ik verdiend met heel veel klusjes doen.” Alle inspanning koste haar geen enkele moeite: “Van werken aan je passie krijg je energie.” Van haar ouders kreeg ze een kettinkje met een zeilbootje eraan: “Om me te stimuleren en te gaan voor mijn passie: zeilen.”

Plastic soep
Naast het zeilen heeft ze nog een belangrijk doel: de vervuiling van de oceanen onder de aandacht brengen. “Tijdens de reis ga ik proeven doen. In de biologielessen op zee gaan we vissen en ontleden.” En er staan ook andere vakken op het rooster: “Sterrenkunde om te navigeren op de sterren; natuurkunde, over de krachten op zee en schip, waar het plastic drijft en op welke zeestromen. Het is echt praktijkonderwijs.”
Zeilfamilie
Maud komt uit een echte zeilfamilie. Haar ouders, broer en twee zusjes zeilen ook. “Elk voor- en najaar hebben we al jaren zeilles in Friesland.” Maar twee maanden op zee, met 26 leerlingen en bemanning in een ruimte, windkracht negen… “Ik ben voorbereid op en weekje zeeziek, dat heeft iedereen.” Vader Jacques voegt er plagend aan toe: “En het zal wel lekker ruiken: met z’n allen leven in één ruimte.” Dagelijks douchen is er niet bij: “We moeten zuinig zijn met water en alles samen delen wat we aan boord hebben voor die twee maanden.”
Laatste week
De laatste week is de ultieme test: “Dan nemen we het schip over: zeilen, koken, schoonmaken, de hele nacht wachtlopen, alles! De bemanning heeft dan ‘vrij’.” Een bijzondere levenservaring op weg naar haar doel: oncoloog worden. Volg Maud op: www.maudopzee.nl.

Lysette Verwegen

Een zeilreis vol levenservaring en lessen voor de toekomst

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Provincie Utrecht werkt als aandeelhouder mee aan oplossingen overvol elektriciteitsnet Nieuws gisteren
Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10