Het Oranje Comité Linschoten: v.l.n.r.: Marieke, Richard, Juliette, Ronald, André, Anna, Suzanne en Bianca.
Het Oranje Comité Linschoten: v.l.n.r.: Marieke, Richard, Juliette, Ronald, André, Anna, Suzanne en Bianca. Foto: J. Severs Hilgeman

Zeepbellen en Koningstaarten

Algemeen 409 keer gelezen

De ‘wedstrijd’ met buurtgenoten om op Koningsdag 2021 als eerste de driekleur uit te hebben hangen kan traditiegetrouw doorgaan. Het Oranjefeest zal anders verlopen dan gebruikelijk maar dat het in Linschoten gevierd wordt is zeker.

linschoten - Het creatieve Oranje Comité Linschoten (OCL) ontwikkelde daarvoor Plan B, een coronaproof alternatief waardoor de complete dorpsbevolking kan deelnemen of bijdragen aan de feestvreugde. Voor de tweede achtereenvolgende keer Koningsdag onopgemerkt voorbij laten gaan was voor OCL geen optie. “Koningsdag 2021 gaat thuis van start met zoveel mogelijk lawaai”, legt comitélid Bianca Paschold uit. “De reveille vanaf de toren vervalt en daarom werd bedacht om vanuit huis of tuin te zeepbellen te blazen en met gebruik van muziekinstrumenten of met potten of pannen om kenbaar te maken dat je er bent.”

Bellen blazen

Bellenblaaszwaarden worden uitgedeeld op scholen en dagverblijven. Niet op dorp zittende schoolkinderen kunnen inchecken aan de verkoopbalie bij Boons supermarkt. Om alvast in de stemming te komen wordt de plaatselijke bevolking voor Koningsdag uitgedaagd voor Linschoten Bakt. Wie bakt de mooiste, creatiefste maar bovenal lekkerste Koningstaart of Oranjegebak? Inzendingen worden beoordeeld door een ‘bakkundige jury’ waaronder meesterbakker Verweij en de chef-koks Dion van Ast en Patrick Bernard (‘Bij Mette’ en ‘Het Wapen van Linschoten’). “Linschoten bakt is nu al een succes want er hebben zich al vele deelnemers aangemeld”, stelt Paschold. Laatste van de drie B’s staat voor Bedankt! Bijzondere Linschoters verdienen een plaatselijk lintje. Elke Linschoter die genoemd wordt ontvangt een dorpscompliment. Werkelijk alles kan een goede reden zijn om een dorpsgenoot te onderscheiden. Heel simpel kan iedereen een stem uitbrengen. Vergeet jouw stem niet op de ingevulde Bedankkaart in een van daarvoor bestemde vijf ORANJEbussen verspreid over het dorp te posten voor 23 april.

Zie ook oranjecomitelinschoten.nl.

Doe mee met Koningsdag!

oranjecomitelinschoten.nl.

bellen blazen en bedankjes op koningsdag

Janneke Severs Hilgeman

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37