Torenonderhouder, vlaggenist en klokluider Piet Hogendoorn
Torenonderhouder, vlaggenist en klokluider Piet Hogendoorn Foto: Janneke Severs Hilgeman

Piet hangt de driekleur halfstok

Algemeen 165 keer gelezen

Ongetwijfeld ziet iedereen weleens de vlag op de St.Janstoren hangen tijdens feestdagen en op dagen van nationale rouw. Verantwoordelijke man voor deze taak is Piet Hogendoorn die al bijna een decennium werkzaam is als torenonderhouder.

LINSCHOTEN - Piet Hogendoorn volgde Bets Vlooswijk Kromwijk op. Zij luidde tien jaar op doordeweekse dagen om 12.00 uur de kerkklok ten teken dat het etenstijd was. Daarnaast droeg zij ook de verantwoording als vlaggenist. Om na haar vertrek kosteloos de eeuwenoude traditie voort te zetten werd een groep vrijwilligers samengesteld.

Kauwen en duiven

Naast het beieren van luidklok Barbara en het plaatsen van de driekleur draagt Piet als torenonderhouder meer verantwoordelijkheden met betrekking tot de kerktoren. Hij onderhoudt de contacten met de gemeente Montfoort die eigenaar is. Daarnaast wordt door hem de toren schoongemaakt en verzorgd. De vrijwilliger zorgt dat het uurwerk gelijk loopt en doet verwoede pogingen om kauwen en duiven in de toren te weren. “Vogels zijn niet zelden de oorzaak van uurwerk dat van slag is”, legt hij uit. Daarom wordt de klok wekelijks door hem gelijk gezet. Vleermuizen horen bij de toren. Ze komen door de kleinste gaatjes naar binnen voor een winterslaap. “Die beestjes doen niks”, vertelt de natuurkenner. “Als ze in de toren vliegen doen ze dat niet omdat ze agressief zijn maar omdat ze op zoek zijn naar voedsel zoals muggen”.

Halfstok

De taak van Piet Hogendoorn (80) is tevens om de vlag tijdens bijzondere dagen te plaatsen op de torenspits. Hij kent de data en tijden dat er gevlagd moet worden uit zijn hoofd. Mensen die bekend zijn met de toren in het dorp, die weten dat het beklimmen daarvan bepaald geen kleinigheid is. Vijf steile houten trappen, deuren en zolderluiken leiden je naar de hoogste zolder. Dat zijn dan twee keer op een dag 75 treden naar boven en beneden. De vlaggenstok kan worden uitgestoken met gebruik van een luikje in het dak van de torenspits. Geen moment maakt deze vlaggenist zich zorgen over de vlag tijdens storm. “Het is een sterke vlaggenstok met veilige vergrendeling”. Op het zoldertje is een waslijn bevestigd “Daar kan een natte vlag kreukloos drogen”. Op 4 mei heeft Piet Hogendoorn graag zelf dienst want er mogen tijdens deze ceremonie geen fouten worden gemaakt. Maar vanwege coronabeperkingen zal er dit jaar ook in Linschoten geen officiële Dodenherdenking doorgang vinden. Het leggen van kransen, bloemen en herdenken bij het oorlogsmonument op de Hogewerf, vindt verdeeld over de dag zonder publiek en in stilte plaats. Ook dit jaar zal op de St.Janstoren van 18.00 tot 21.00 uur halfstok worden gevlagd ter nagedachtenis aan hen die zijn omgekomen. In het dorp en daarbuiten wordt om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden. Daarna wordt de klok geluid.

Janneke Severs Hilgeman

leggen van kransen zonder publiek en in stilte

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37