Al 25 jaar verzorgt Ronald Vergeer op donderdagavond, het weerpraatje bij Radio Stad Montfoort.
Al 25 jaar verzorgt Ronald Vergeer op donderdagavond, het weerpraatje bij Radio Stad Montfoort. Foto: Paul van den Dungen

Kwart eeuw weer met Ronald Vergeer

Algemeen 491 keer gelezen

Al heel veel jaren draait Edwin Tollenaar op donderdagavond om 20.00 uur bij Radio Stad Montfoort (RSM) het programma “Hollands op z’n best”. Een gezellig muziekprogramma vol Hollandse muziek maar ook iedere week met het weerpraatje van weerman Ronald Vergeer.

montfoort - Edwin en Ronald kennen elkaar al een lange tijd. Met de vriendengroep vierden zij in december 95/96 Oud- en Nieuw. In februari 1996 waren de vrienden te gast bij Ronald Vergeer die net een nieuw huis in Oudewater had betrokken. Edwin: “Altijd als wij bij elkaar waren en Ronald was er ook, dan begon hij over het weer. Helemaal gek was hij daarvan, maar hij wist er ook veel van. Op die avond vroeg ik hem of hij niet in mijn programma wilde komen voor het houden van een weerpraatje. Daar zei hij toen geen nee tegen en inmiddels zijn we 25 jaar verder en is hij nog steeds wekelijks op de radio te beluisteren.” Ronald Vergeer (50) is als vanaf 1990 rietdekker van beroep. Zijn grote en eeltige handen verraden de handwerkman die hij is. “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het weer en alles wat daar mee samen hangt. En juist omdat ik er zo in geïnteresseerd ben, onthoud ik ook al die zaken.” Hij somt met gemak een aantal koude winters op met de bijbehorende jaartallen. “De koudste winter was die van 1947, maar die had toen ook meteen de heetste zomer. Alleen de zomer van 2003 komt daar dichtbij.” Ronald sleept inmiddels een steeds voller boekwerk met zich mee waarin alle gegevens staan vermeld die hij de afgelopen vijfentwintig jaar heeft verzameld en aan de luisteraars heeft verteld. Het zijn Jan Visser uit Purmerend en Hans de Jong uit Gorredijk die hem als weerman hebben geïnspireerd. “Ook zij zijn regionale weermannen met een grote dosis kennis op meteorologisch gebied. Van hen leer ik nog steeds. In mijn werk als rietdekker heb ik in de loop van de tijd al heel wat boerenwijsheid opgedaan. Overal waar ik kom en zeer zeker op de boerderijen waar de oude boer nog in leven is, hoor ik ook steeds verhalen die rechtstreeks met het weer te maken hebben. Dat geeft niet alleen voor mij als weerman de nodige informatie, maar ook tijdens mijn werk als rietdekker kijk ik regelmatig naar de wolkenformaties die mij vertellen welk weer er in aantocht is. Want een goede rietdekker wordt niet nat.” Binnen de hedendaagse meteorologen is Reinier van den Berg wel zijn favoriet. “Een goede weerman met een goed en duidelijk verhaal.” Ronald komt niet iedere uitzending naar de studio maar houdt zijn weerpraatje via de telefoon. Tijdens zijn 12,5 jarig jubileum was hij ook in de studio en toen beloofde Bart Vlooswijk hem op bitterballen te trakteren als hij de 25 jaar kwam vieren. En zo geschiedde vorige week donderdagavond. Heerlijke warme bitterballen, een lekker koel drankje en heel veel oude koeien die uit de sloot werden gehaald. Ronald is niet zo van de weerspreuken, al zit er vaak een kern van waarheid in. “Draaiende winden en kijvende vrouwen, daar is geen huis mee te houden.”

Rietdekker en weerman blijkt een goede combinatie

Paul van den Dungen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10