Een spannend moment: Tess gaat de tweede staart van broer Hidde eraf knippen. Kapper Jerry en moeder kijken toe.
Een spannend moment: Tess gaat de tweede staart van broer Hidde eraf knippen. Kapper Jerry en moeder kijken toe. Foto: Lysette Verwegen

Drieënhalf jaar sparen voor haardonatie

Algemeen 488 keer gelezen

Wie jarig is krijgt cadeautjes, maar Hidde Sluijs besloot vorige week op zijn veertiende verjaardag een cadeau weg te geven: hij doneerde zijn lange haar aan een goed doel.

IJSSELSTEIN - Samen met vader Sjon, moeder Esther en zus Tess (11) gaat hij bij kapsalon Kapsones in de stoel zitten. Goed voorbereid: “Ik heb mijn haar gewassen en verzorging erin gedaan”, vertelt hij, terwijl kapper Jerry het haar kamt en de centimeter erbij pakt. Het resultaat: twee prachtige staarten van 28 centimeter; lang genoeg om te doneren. Hiddes idee om zijn haar te doneren ontstond in groep 7, toen een klasgenootje haar doneerde. De bruiloft van zijn ouders leek hem toen een mooi moment om te beginnen. Dat was 3,5 jaar geleden. Vanaf dat moment werden er alleen nog maar puntjes afgeknipt om het haar gezond te houden.

Trots
Sjon is trots op zijn zoon. “Hij werd vaak voor een meisje aangezien, maar zelfs vorig jaar in de brugklas trok hij zich daar niets van aan. Hij legde gewoon uit waarvoor hij zijn haar liet groeien.” Ook zusje Tess is best trots op haar broer. Zij doneerde vorig jaar haar haar. “Maar mijn haar groeit veel sneller constateert ze.”

Geknipt
Hidde weet al wat hij na de knipbeurt voor kapsel wil: “Een surflook.” En dan gaat de schaar in zijn lange ‘manen’. Zijn moeder knipt de eerste staart af. Tess zal de tweede staart knippen, maar durft bijna niet meer als ze haar moeder met het resultaat in haar handen ziet. Pas als Jerry haar uitlegt hoe te knippen, begint ze. Terwijl iedereen de staarten bewondert voelt Hidde aan zijn hoofd, “Voelt wel raar, veel lichter. En ik kan mijn haar niet meer pakken zoals ik gewend ben.” Ook de makkelijke knot op zijn hoofd is verdwenen. “Dat leek op het laatst een dreutel”, plaagt zijn vader hem. Hidde heeft plezier: “Volgende week op school gaan ze schrikken, ze herkennen me niet meer.” En tegen zijn vader, die hem al tijden plagend wolf noemde: “The wolf left the house”. De wolf heeft het huis verlaten. En iemand gaat blij worden met een mooie pruik.

Haar doneren kan, zoals Hidde doet, aan Haardonor.nl, een organisatie die een haarwerk betaalbaar wil maken; voor jong en oud die door ziekte of behandeling het eigen haar verliest. Stichting Haarwensen schenkt haarwerk aan kinderen die kaal zijn door medische redenen. Zo werden al 1831 kinderen blij gemaakt. De af te knippen haarlengte moet minstens 25 tot 30 centimeter zijn. Veel kappers zijn bekend met haardonaties en kunnen informatie geven. Kijk ook op: www.haardonor.nl en op www.haarwensen.nl.

Haar doneren voor het goede doel

De lange haren zijn geknipt: ‘De wolf heeft het huis verlaten’

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37