Bas Lont kijkt door de VR paal de geschiedenis in, de makers Jurjan Rietveld (re) en Rick Voll (li)
Bas Lont kijkt door de VR paal de geschiedenis in, de makers Jurjan Rietveld (re) en Rick Voll (li) Foto: Margreet Nagtegaal

Virtuele reality paal ademt historie

Algemeen 256 keer gelezen

Drie jaar geleden was de eerste versie van een VR paal geplaatst bij de Koeneschans in de Vlist. Deze moest doorontwikkeld worden en het is gelukt om een handbaar, duurzaam en zelfs herbruikbaar apparaat te ontwikkelen.

Oudewater - De ontwerpers zijn best trots op het eindresultaat. Jurjan Rietveld en Rick Voll werkten er samen een jaar aan. Met de VR paal zie je heden en de geschiedenis door elkaar. Jurjan: “Er is 360 graden gefotografeerd op de plek waar de paal staat. Daarin hebben we met stripachtige figuren de geschiedenis uit 1672 geplaatst.” Konkreet betekent het, dat je soldaten ziet staan bij de stadspoort die daar heeft gestaan en wat andere details. Na het rampjaar 1672 werd Oudewater versterkt en uitgebouwd als vestingstad van de Oude Hollandse Waterlinie. Het best bewaard is de Grote Gracht aan de oostkant van Oudewater. Daarom staat de VR paal aan de Grote Gracht die ook in het filmpje te zien is. Toeristen die het stadje bezoeken en parkeren op de parkeerplaats aan de Waardsedijk komen gelijk de VR paal tegen. “Het is mooi, om met een kleine attractie een bezoek aan Oudewater te beginnen,” zegt Bas Lont. De paal is goed bestand tegen regen, kou en schade. Jurjan benadrukt dat het gebruiksvriendelijk is en ook kinderen kunnen er mee kijken doordat hij in hoogte verstelbaar is. Het was voor de jonge ontwerpers een uitdaging het apparaat te maken omdat het aan veel eisen moest voldoen. Jurjan is trots dat de eerste VR paal in Oudewater staat. “Het is zo tof dat hij hier staat. Het ademt hier geschiedenis.” De geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie bestaat in 2022 350 jaar. Door de polders onder water te zetten werd Holland verdedigd tegen het oprukkende Franse leger. Er is al veel promotie om de Oude Hollandse Waterlinie te beleven. Er is het ‘waterlinie ommetje’ in Oudewater. Of de lange afstandswandeling die langs de hele linie loopt. Ook zijn er vorig jaar vaarroutes gemaakt in het gebied. Nu zijn daar de VR palen bijgekomen op meerdere plekken langs de Oude Hollandse Waterlinie. Ieder met een lokaal verhaal. Zij vormen samen de VR-Linie.

In opdracht van de Oude Hollandse waterlinie is een virtual reality paal geplaatst voor het stadskantoor aan de Waardsedijk. Deze werd door wethouder Bas Lont in gebruik genomen. Oudewater heeft daarin de primeur. Ook in Woerden, Schoonhoven en Nieuwpoort zullen VR palen komen. De VR paal is gratis te gebruiken. Het werkt eenvoudig. Scan de QR code en die brengt je op de website. Plaats de mobiele telefoon in de houder van de VR paal en geniet van de geschiedenis uit 1672 in het huidige straatbeeld.

Geschiedenis en het heden ineen

de vr-paal is simpel en gratis te gebruiken

Margreet Nagtegaal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10