Geertrui, Douwe en Frank vragen goede ideeën voor het Platform Duurzaam Montfoort en Linschoten
Geertrui, Douwe en Frank vragen goede ideeën voor het Platform Duurzaam Montfoort en Linschoten

‘We wonen er, we hebben er één’

Algemeen 465 keer gelezen

Het Platform Duurzaam Montfoort en Linschoten zet zich in om de inwoners actief te betrekken bij het verduurzamen van de leefomgeving.

regio - “Op de site van Duurzaam Montfoort en Linschoten zag ik dat het bestuur nieuwe mensen zocht”, vertelt voorzitter Geertrui Verbraak. “Het leek mij fijn om iets voor mijn dorp te doen, buiten mijn betaalde werk bij het waterschap in Brabant.” Ook Douwe Pot las de oproep en sinds het bedrijf waarvoor hij werkte verkocht werd, kreeg hij tijd om zich in te zetten voor het platform. “Laat mij maar secretaris zijn, heb ik gezegd, dat vind ik leuk om te doen.” Frank Benthem, die uit bezorgdheid voor ons milieu in 2019 het adviesbureau Woondokter begon, was en is nog steeds de financiële man in het bestuur.

Duurzaamheid

Op de frisse website duurzaammontfoort.nl komen drie thema’s aan de orde: zoeken naar vrijwilligers, biodiversiteit en het nieuwe repair-café in Montfoort. Ook de duurzaamheidsprijs wordt weer nieuw leven ingeblazen. “We hopen de duurzaamheidsprijs, die door corona naar de achtergrond verdween, binnenkort weer uit te reiken”, zegt Frank Benthem. “We putten de aarde uit. Er moet een omschakeling plaatsvinden in de landbouw. Minder monoculturen en meer boeren die niet alleen vee houden of graan verbouwen, maar ook zorgen voor groenten, notenbomen en bessenstruiken, waarbij bloeiende akkerranden van belang zijn voor onze insecten. Ik zie het als een voedselbos.”

Regenwater

“Maar ook heel dicht bij huis kunnen we wat doen” vult Geertrui aan. “Regenwater opvangen en door ‘steenbreek’ mee te doen aan het NK Tegelwippen, waarbij we uitgedaagd zijn door Oudewater. De Jacob Barneveldstraat in Linschoten heeft zelf voor beplanting langs de weg gezorgd. Zij kunnen zich voor dit NK aanmelden. Sedumdaken aanleggen is ook zo’n speerpunt. Makkelijk en duurzaam.”

Kom met de ideeën

“We noemen onszelf een platform” benadrukt Douwe, “omdat we overleg en samenwerking zoeken met onze streekgenoten. Heb je een idee, kom er mee! Wij hebben het budget en de contacten met de lokale overheid, maar alleen met ons drieën kunnen we er niet voor zorgen dat ons Groene Hart een tintje groener wordt. We zoeken vrijwilligers die met ons mee willen doen.” Laat het ons maar weten via info@duurzaammontfoort.nl.

Lokaal en regionaal

Regelmatig vindt er uitwisseling van ideeën plaats. Zo heeft het initiatief van de Montfoortse Sylvia Benschop geleid tot een wijdverbreid netwerk van zwerfvuil-ambassadeurs. De groep bestaat inmiddels uit 60 mensen die wekelijks met prikstokken het zwerfvuil bij elkaar rapen. Het afval dat andere mensen achteloos achter zich neergooien! Het is duidelijk dat het Platform Duurzaam Montfoort en Linschoten lokaal flink aan de weg wil timmeren.

Aagt de Ruijter de Wildt

heb je een goed idee, kom er mee! wij helpen je verder

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport gisteren
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50