Blijdschap bij Dansja: in de dans én om de stimuleringsregeling, waarmee de gemeente opstartactiviteiten ondersteunt.
Blijdschap bij Dansja: in de dans én om de stimuleringsregeling, waarmee de gemeente opstartactiviteiten ondersteunt. Foto: Edwin Luijendijk

Blij met Stimuleringsregeling Cultuur

Algemeen 189 keer gelezen

Eind mei stelde de gemeente de Stimuleringsregeling Cultuur 2021 in, om cultuurmakers financieel te ondersteunen om na de coronaperiode weer activiteiten op te starten en inkomsten te genereren. Veel organisaties dienden tot 7 juli een aanvraag in, waaronder Dansschool Dansja.

IJSSELSTEIN - De gemeente wilde met het bedrag dat de gemeente van het Rijk ontving niet alleen grote cultuurinstellingen - die volledig dicht moesten - ondersteunen. Er werd ook 103.000 euro vrijgemaakt om te verdelen onder cultuurmakers die geen of minder dan 50.000 euro subsidie ontvangen. Elke cultuurmaker - van een beeldend kunstenaar tot koren, verenigingen en iedereen die zich bezighoudt met cultuur - kon een aanvraag indienen voor een culturele activiteit voor IJsselsteinse inwoners. “We hebben ruim twintig aanvragen ontvangen, variërend van zestig tot tienduizend euro”, vertelt Mark Foekema, wethouder cultuur. “Alles zit erin, van muziek en dans tot vormen van beeldende kunst.” De activiteit hoeft niet per se dit jaar uitgevoerd te worden. “Soms is de voorbereidingstijd voor de activiteit te kort; daarom gaan we soepel met de termijn om.” 
Verbinding
Foekema is blij dat ook niet-subsidierelaties, zoals Dansschool Dansja, aanvragen hebben ingediend. “We willen dat alles weer op gang komt. Het culturele leven heeft door de coronamaatregelen te lang stilgelegen. De stimuleringsregeling is goed voor de cultuurmakers, hun inkomsten én voor de inwoners van IJsselstein die van de activiteiten kunnen genieten.” In de te organiseren activiteiten is verbinding een sleutelwoord: “Het sociale aspect is belangrijker dan de prestatie. Het culturele leven moet overal in de stad weer gaan bruisen. En we zijn verrast door de creativiteit van de aanvragers; bijvoorbeeld om de wijken in te gaan.”
Dansja
En daar is Dansschool Dansja helemaal voor in. Eigenaresse Mandy Pijnenburg diende direct twee aanvragen in, waaronder een dansevenement voor tieners - ‘Vooral middelbare scholieren hebben het in de lockdown zwaar gehad’ - in het Zendstation. “Met alle dansvormen en dansers die de tieners aanspreken, mogelijkheden om te chillen, met gezonde drankjes en snacks en meer. Voor zo’n honderd tieners”, licht docente Myrthe Duursma toe. De tweede aanvraag is een lang gekoesterde wens: “Structureel dansen opzetten voor mensen met een verstandelijke beperking.”

Voorzichtig plannen
Met alle slagen om de arm wordt bij Dansja weer voorzichtig gepland. “Tijdens de eerste lockdown gingen we digitaal en buiten nog een beetje door. Bij de tweede lockdown viel alles stil en verloren we vooral tienerleerlingen. Zij konden het moeilijk opbrengen naast digitale school ook digitale dansles te volgen. Begrijpelijk; want dansen de je juist met elkaar.” En daarbij: “Niets om naartoe te leven, want ook de eindvoorstellingen werden afgelast. Hopelijk wordt alles vanaf nu beter.”

Lysette Verwegen

Culturele organisaties hebben te lang stilgelegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 18 uur geleden
• De huidige bestuursleden: Gerard Vendrig, Piet van Kats en Harry van Rooijen
Hoe mannenkoor St. Caecilia uit Cabauw opeens 100 jaar werd Nieuws 20 uur geleden
• Voorzitter Jeanette de Neijs
PSIJ adviseert gemeente en inwoners met vragen in sociaal domein Nieuws 16 apr, 18:00
• Jeroen en Sis openen Deb Butik
Kledingwinkel Deb Butik opent naast Deb Koncept: samen sterk in eigen segment Zakelijk 16 apr, 17:45
• De 18de-eeuwse slingermuur bekend onder de naam 'slangenmuur' is toe aan restauratie.
Mooie plannen voor erfgoedherstel in Montfoort en Linschoten Nieuws 16 apr, 17:12
Foto ter illustratie
Man (32) uit Utrecht in Linschoten opgepakt voor cocaïnehandel 112 16 apr, 15:43
• De huidige vijf leden van het inwonerscollectief SIEL.
Lopiks energiecollectief zoekt betrokken inwoners Nieuws 16 apr, 15:33