• Piet de Bruin krijgt het lintje opgespeld door burgemeester Van Domburg.
• Piet de Bruin krijgt het lintje opgespeld door burgemeester Van Domburg. Foto: Tineke Giesbers

Afscheid van een bevlogen theaterman

Algemeen 803 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Piet de Bruin van theaterstichting Kwibus heeft heel wat stukken geschreven en geregisseerd. Na 35 jaar neemt de gedreven theaterman afscheid. Afgelopen zaterdag organiseerde Kwibus een mooie, feestelijke afscheidsavond voor Piet. Verschillende scenes uit de stukken die Piet had geregisseerd, kwamen voorbij. Burgemeester Van Domburg overhandigde in de laatste act een Koninklijke onderscheiding aan een overdonderde Piet. Piet is benoemd als Lid in de Orde van Oranje Nassau

Met enige pijn in zijn hart, maar met de zekerheid dat hij de boel in goede handen achterlaat, gaat Piet verder. Terugkijkend hoe het ooit allemaal begon, moet Piet wel lachen. “Voordat we onze vaste uitvalbasis in theater Pantalone hadden, hebben we opgetreden in melkstallen, in oude boerderijen, en ook in het oude Fulcotheater.”

Om verschillende redenen was het erg zinvol een vaste locatie te hebben. “We hebben soms vijf vrachtwagens aan spullen. Dat is een hoop om steeds mee op en neer te nemen”, vertelt Piet.

Theater Pantalone  
Piet ging dus op zoek naar een pand. Uitzoekend wat er mogelijk was met de gemeente, lettend op wet- en regelgeving en alles wat daar nog meer bij kwam kijken, lukte het Piet in 2009 het pand als theater te bemachtigen. Het theater Pantalone was een feit. Misschien het minst leuke aan zijn werk, maar door de jaren heen heeft Piet ook veel van deze regeltaken op zich genomen en gecoördineerd. Het resultaat is in ieder geval een prachtig gebouw aan de Linnaeusweg waarbij ook zeker achter de schermen alle facetten van een professioneel theater aanwezig zijn.

Maatschappelijke relevantie
Als regisseur werkte Piet aan heel veel voorstellingen. “Vaak weet ik al in mijn hoofd hoe het moet gaan worden. Vanuit daar ga ik gestaag te werk. Daar heb ik altijd wel een voorwaarde gehad: het moet maatschappelijke relevantie hebben.” Dat blijkt uit de verschillende stukken die Piet onder handen nam. “De kindervoorstelling Kind uit blik bijvoorbeeld, maar ook zeker het toneelstuk Ghetto. In dit aangrijpende stuk over de Tweede Wereldoorlog zitten thema’s die ook nu nog heel herkenbaar zijn.”

Ook de musical Miete gebaseerd op het boek Stadje aan de IJssel van IJsselsteiner Albert de Kuijer bewerkte Piet. “Ik liep al jaren met plannen om iets te doen met boeken van De Kuijer over IJsselstein. Uiteindelijk koos ik voor Stadje aan de IJssel en Miete – een vrouw die in het boek voorkomt – als hoofdpersoon.”

Schilte
Dat de voorbereiding van een stuk soms enige tijd kan duren, is vaker hoe het bij Piet werkt. Zo kwam hij eigenlijk per toeval een dagboek van een zoon van de oprichter Nard Schilte van de meubelfabriek Schilte tegen. “Na overleg met de voormalige directeur Wilbert Pompe ontstond er een hele mooie productie over de familie en de geschiedenis van de fabriek. Ik ben nog steeds trots op wat we toen in 2009 hebben neergezet samen met 40 Kwibusspelers en 50 orkestlieden van Harmonie Amicitia.”

Hechte club
De medewerkers van Kwibus vormen een hechte club. “Sommigen zijn als kind begonnen en komen later weer als volwassene terug. Sommigen staan op het toneel, maar ook heel veel vrijwilligers helpen mee achter de schermen met de kleding, de techniek, de rekwisieten en het bouwen van decorstukken. Op dit moment is er een club van ongeveer 70 mensen. Maar er zijn nog steeds mensen van harte welkom.”

Traditie Sinterklaas
Mede op de basis zoals Piet heeft neergelegd, speelt Kwibus op dit moment de voorstelling Een bruiloft voor de Sint. De traditie die is opgebouwd met vrolijke stukken rond Sinterklaas en de Pieten zal blijven bestaan.
De laatste productie van Piet zelf was Ciske de Rat. Het stuk werd uitgevoerd in het Fulcotheater in samenwerking met Amicitia. En werd een geweldig succes. “Ik kijk trots naar alles wat we hebben gedaan”, blikt Piet terug.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Foto ter illustratie
Vaten met drugsafval gevonden bij Montfoort Nieuws 1 mrt, 15:57
Afbeelding
Geen verkoop knaagdieren meer bij Intratuin IJsselstein Nieuws 29 feb, 13:46
Afbeelding
Tot vier jaar cel geëist tegen vermeende drugsdealers en brandstichters uit IJsselstein Nieuws 29 feb, 08:28
• Voetveer De Overkant.
Pontje tussen Ameide en Lopik gered dankzij vele bijzondere sollicitanten Nieuws 28 feb, 11:37
• De bestuursleden Geertrui Verbraak, Leon Snoek en Douwe Pot bij de klimaatboom in Linschoten.
Duurzaam Montfoort groeit en bloeit Nieuws 28 feb, 08:00
• Alleen met de grutto, de 'koning van de weide', gaat het nog lang niet goed.
Meeste weidevogels bezig met herstel; grutto blijft achter Nieuws 27 feb, 17:07
• Nog even overleggen.
Brandweer op pad voor rokende wasmachine 112 27 feb, 16:57
• Kelly opende haar eigen interieurwinkel in IJsselstein.
Kelly opent haar eigen interieurwinkel in IJsselstein Zakelijk 27 feb, 16:42