Afbeelding

Voor iedereen: het Regenboogcafé

Algemeen 694 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Jet Bakker nam het initiatief tot een Regenboogcafé in IJsselstein. Inmiddels heeft een werkgroep zich gevormd waardoor op 30 september in Theater Pantalone het eerste café in IJsselstein een feit zal zijn. “Het wordt zeker een hele leuke avond, maar we gaan ook voor een stuk bewustwording en acceptatie. Op den duur willen we ook een gesprekspartner zijn naar gemeente en andere organisaties.”

Jet liep al langer met het idee van een Regenboogcafé rond. Na de ondertekening van het Regenboogstembusakkoord afgelopen februari door vertegenwoordigers van de IJsselsteinse fracties van D66, CDA, PvdA, VVD en GroenLinks kon Jet dit initiatief verder oppakken en mensen tijdens de ondertekening uitnodigen om het café verder vorm te geven. Zo schoof ook Jos Bol graag aan in de werkgroep.
Het stembusakkoord staat voor emancipatie van de LHBTIQ+ gemeenschap. Anno 2022 nog steeds hard nodig, aldus Jet en Jos. “We stimuleren daarom heel graag ontmoetingen in het Regenboogcafé, zodat mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap zich op hun plek kunnen voelen. In IJsselstein bestaat er nog niet echt een gemeenschap. Het is belangrijk voor de onderlinge contacten, maar zeker ook als stem naar de samenleving en andere organisaties toe. Natuurlijk is daarom ook iedereen van harte welkom”, legt Jet uit.

Nog een weg te gaan
“Het gaat verder dan tolerantie. We willen echt dat mensen zich oké voelen in hun eigenheid en dat dat ook geaccepteerd wordt. Als ik op een muur in IJsselstein de tekst zie ‘Homo’s niet welkom’ en merk dat het even duurt voordat de gemeente actie onderneemt om die tekst weg te halen, dan hebben we nog wel een weg te gaan”, aldus Jos.
Met het café hopen Jet en Jos een plek te creëren waar LHBTIQ+ mensen zichzelf kunnen zijn en wellicht ook uit de anonimiteit en isolement kunnen komen. “Het draagt bij aan hun maatschappelijk functioneren. Door meer zichtbaar te zijn, ontstaat er hopelijk meer acceptatie in gezinnen en in de samenleving. Bovendien door meer zichtbaar te zijn, wordt ook de weerbaarheid vergroot.”

Interactie
“Vaak hoor je dat het allemaal normaal behoort te zijn, maar in de praktijk blijkt dit anders te werken. Daarom vragen wij aandacht. Met bijvoorbeeld een discussie over genderneutrale toiletten breng je iets op gang, waardoor mensen gaan nadenken. Die interactie willen we. En als jonge mensen dit zien en merken dat de discussie leeft, zullen zij zich gesteund voelen.”
Het Regenboogcafé is voor jong en oud en staat open voor alle sympathisanten. Het café opent haar deuren op 30 september vanaf 20:00 uur in Theater Pantalone. Wethouder Eveline Schell zal de feestelijke aftrap verzorgen.
De werkgroep hoopt het café 6 keer per jaar te gaan organiseren. Bezoekers zal om input worden gevraagd voor de komende cafés. De volgende data zijn 4 november en 9 december.

Meedenken en meedoen? Via regenboogcafe.nl/meehelpen kunt u contact opnemen met de werkgroep Regenboogcafé IJsselstein.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Bloemen en ballonnen voor 100-jarige mevrouw Van der Bie Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
IJFC verslaat SV Lopik, het geluk van VVIJ en ander voetbal Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Lopik zet haar sporters in het zonnetje Sport 10 uur geleden
Afbeelding
ONI sluit najaarscompetitie af met kampioenschappen Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Succes in najaarscompetitie voor tafeltennissers De Schans Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Unieke puzzel Grootste Kerstboom ter wereld verkrijgbaar in IJsselstein Nieuws 2 dec., 13:22
Afbeelding
Surinaams/Nederlandse avond in bibliotheek rond boek Sonny Boy Nieuws 2 dec., 09:30
Afbeelding
Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik Nieuws 2 dec., 09:00