Peter Versloot van de Monumentencommissie biedt het jaarverslag aan aan wethouder Marieke Lejeune. (Foto: PR)
Peter Versloot van de Monumentencommissie biedt het jaarverslag aan aan wethouder Marieke Lejeune. (Foto: PR)

Gemeente Montfoort telt nu 24 gemeentelijke monumenten

Algemeen 82 keer gelezen

Montfoort/Linschoten - Namens de Monumentencommissie bood Peter Versloot het jaarverslag 2010-2015 aan op donderdag 5 januari aan wethouder Marieke Lejeune. Het rapport laat zien dat de afgelopen jaren de zorg voor monumentale beeldbepalende gebouwen veel aandacht heeft gekregen en dat het aantal gemeentelijke monumenten is uitgebreid tot 24. De komende jaren wil de commissie de geschiedenis levend houden door behoud van cultuurhistorisch erfgoed.

Montfoort en Linschoten hebben een rijke geschiedenis. Hoewel er in het straatbeeld in de loop der tijd best wat verloren is gegaan, getuigen nog vele monumentale panden van dat verleden. Het bepaalt voor een belangrijk deel de identiteit van de woonplaats. De gemeenteraad onderkende het probleem van het verdwijnen van karakteristieke panden en heeft in 2005 de nota ‘Naar een toekomst met historie’ vastgesteld. Hiermee is een volwaardig gemeentelijk monumentenbeleid ontstaan en is het mogelijk geworden om cultuurhistorisch waardevolle gebouwen en objecten aan te wijzen als gemeentelijk monument. Deze status is een welkome aanvulling op de al bestaande 78 rijksmonumenten in Montfoort en het beschermde dorpsgezicht van Linschoten. De Monumentencommissie kreeg in dit alles een belangrijke adviserende rol.

Een gemeente is wettelijk vereist om een eigen monumentenbeleid te voeren en om over de bevoegdheid te beschikken om vergunningen te verlenen voor de restauratie en verbouwingen van rijksmonumenten. Het doel van het gemeentelijk monumentenbeleid is om panden en objecten die van algemeen belang zijn vanwege hun schoonheid, hun cultuurhistorische waarden, bouwkundige aard of architectuur in stand te houden.

Veel cultuurhistorisch waardevolle gebouwen van de gemeente Montfoort zijn nog niet beschermd. De Monumentencommissie blijft zich de komende jaren inspannen om deze voor de huidige inwoners en bezoekers en toekomstige generaties veilig te stellen. De Monumentencommissie heeft in de periode 2010-2015 diverse potentiële gemeentelijke monumenten aan de hand van objectieve criteria beschreven en gewaardeerd. Hierover heeft de commissie advies uitgebracht aan het college van burgemeester en wethouders, die na een gedegen belangenafweging tot nu toe aan 24 panden of objecten de gemeentelijke monumentenstatus hebben verleend. Van 2005 tot en met 2009 zijn de eerste 14 gemeentelijke monumenten aangewezen. In de periode 2010 tot en met 2015 is het aantal uitgebreid tot 24. De aangewezen gemeentelijke monumenten zijn herkenbaar aan het rood-witte schildje met het stadswapen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Opruimactie No Plastic Runner in IJsselstein Nieuws 16 mei, 16:29
 • Waterraad 2023-2024
Jongeren mogen meedenken met het waterschap Nieuws 16 mei, 13:39
• De Sint zet dit jaar voet aan wal in Vianen.
Landelijke intocht Sinterklaas dit jaar in Vianen: 'Trots dat we hem in Vijfheerenlanden mogen ontvangen' Nieuws 16 mei, 12:46
Afbeelding
Lopikse raad gaat unaniem akkoord met financiële bijdrage voor lokale partijen Nieuws 16 mei, 12:11
Dominique Dolstra (links) samen met haar moeder Jos Dolstra (rechts)
Vier generaties dansvirus: Dolstra Dance Centre Nieuws 15 mei, 12:02
• Christa, Aline en Esther in het midden van de kruidentuin.
Historische Kruidentuin groen pareltje in IJsselstein Nieuws 15 mei, 08:00
Afbeelding
Fietser omgekomen bij ernstig ongeval op Broeksdijk in IJsselstein update 14 mei, 16:48
• De bekendmaking van het thema in januari. Mét 'Caroline van der Plas'.
Kaartverkoop voor de BoerderIJVO van start gegaan Nieuws 14 mei, 15:03