BEVESTIGING VAN HET BLAUW
BEVESTIGING VAN HET BLAUW Foto: Wim van Sijl

Willem G. Wevers ‘UIT DEPOT’ in kunstruimte Coal.2

zondag 19 november 2023 15:30 tot zondag 31 maart 17:00

Van 19 november 2023 tot en met maart 2024 is in expositieruimte Coal.2 aan de Walkade de overzichtstentoonstelling ‘UIT DEPOT’ van het werk van Willem G. Wevers te zien.

Willem G. Wevers (1953-2005) werd na een schildersopleiding en 9 jaar studie aan de Academie voor Beeldende Vorming te Amersfoort in de jaren ‘80 - ‘90 een bekend kunstenaar in geënsceneerde fotografie. Hij gebruikte kunstgeschiedenis als voeding en prikkel, maar ook reclame-items, stripverhalen, en snapshots lagen op zijn werktafel. Van deze bekende en universele zichtbare wereld maakte hij persoonlijke reflecties en droombeelden waarin hij meestal zelf acteerde. Wevers was geen fotograaf. Hij bezat zelf geen camera. Zijn werken werden na veel schetsen door professionele fotografen in beeld gebracht. 

Het oeuvre van Wevers is overzichtelijk en bestaat uit ± 40 werken. Op ± 23 werken is hij zelf aanwezig. Zijn lijf, geest en ideeën smelten hier samen tot een biografisch monument, een verstild menselijk universum, een versteende plastieken gang, een onnavolgbaar rizoom, dat onbewust bij de beschouwer blijft ronddraaien.            

De dag voor zijn overlijden gaf Wevers opdracht een oeuvreboek te maken. Hij wilde hierin wijzigingen van zijn beelden doorvoeren en had hiervoor ‘reanimatie schetsen’ gemaakt. De nalatenschap van Wevers ligt sinds 2005 in depot van het Erfgoedkunstwerk W-Domeinen aan de Walkade in IJsselstein.

Info: http://www.wimvansijl.eu/Coal.2/12_WILLEM_G._WEVERS.html