• Foto ter illustratie.
• Foto ter illustratie. Foto: stock (123RF.com)

Grote hinder in juni op A12 Den Haag richting Utrecht: fors extra reistijd

Nieuws 1.372 keer gelezen

REGIO • Rijkswaterstaat gaat van 2 juni tot 1 juli groot onderhoud uitvoeren aan de snelweg A12 Den Haag richting Utrecht van Moordrecht tot knooppunt Oudenrijn. Weggebruikers moeten hierdoor rekening houden met grote verkeershinder en fors extra reistijd die kan oplopen tot meer dan een uur.

Rijkswaterstaat gaat onder andere het asfalt op de weg vervangen. Op elf doordeweekse dagen zijn twee van de vier rijstroken van Nieuwerbrug tot aan De Meern niet beschikbaar. Ook wordt de A12 tien nachten en vier weekenden geheel in deze rijrichting afgesloten. 

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om niet in de file aan te sluiten. Eric Diepstraten, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat in Midden-Nederland: “De hinder kan enorm oplopen als weggebruikers hun gedrag niet aanpassen.”

Stiller asfalt

Het wegdek van de A12 tussen Nieuwerbrug en knooppunt Oudenrijn richting Utrecht bereikt volgens Rijkswaterstaat het einde van de levensduur. Ook voorziet Rijkswaterstaat dat over een paar jaar op delen van de A12 de vastgestelde geluidnormen mogelijk worden overschreden. 

‘Daarom vervangen we het bestaande asfalt nu door stiller asfalt. Daarnaast voert de aannemer onderhoudswerkzaamheden uit aan viaducten (waaronder viaduct Strijkviertel bij De Meern), vervangen we voegovergangen en werken we aan de vangrails. Zo gaat de A12 straks weer jaren mee’, aldus Rijkswaterstraat in een persbericht.

Weekend- en nachtafsluitingen

Tijdens de werkzaamheden is de A12 Den Haag richting Utrecht vier weekenden (7-10, 14-17, 21-24 juni en 28 juni–1 juli) dicht van Moordrecht tot knooppunt Oudenrijn. De A12 blijft in deze weekenden wel open van oprit Gouda tot afrit Reeuwijk. 

Daarnaast vinden er tien nachtafsluitingen plaats. Op elf doordeweekse dagen zijn twee van de vier rijstroken niet beschikbaar van Nieuwerbrug/Harmelen tot aan De Meern. Er geldt dan een snelheidsbeperking van 90 kilometer per uur. De extra reistijd kan oplopen tot meer dan een uur. 

‘We informeren de weggebruiker per weekend over de exacte afsluitingen, verwachte hinder en omleidingen’, aldus Rijkswaterstaat.

‘Werk thuis of reis anders’

Tijdens de werkzaamheden is hinder helaas niet te voorkomen, meldt Rijkswaterstaat. ‘We doen er alles aan om dit zoveel mogelijk te beperken. Daarom werken we vooral in het weekend.’ Toch kunnen er tijdens de werkzaamheden lange files ontstaan, waardoor de vertraging kan oplopen tot meer dan een uur.

Het advies aan weggebruikers is om als het mogelijk is tijdens de werkzaamheden thuis te blijven of te werken, samen te reizen of anders te reizen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van het openbaar vervoer of de fiets. Hierdoor kunnen weggebruikers die echt de weg op moeten gebruik blijven maken van de A12.

Beloning

De vaste weggebruiker van de A12 wordt beloond als hij gedurende de werkzaamheden geen gebruik maakt van de A12. Hiervoor kunnen zij zich aanmelden voor de ‘Slim Reizen Challenge’ via de Dumoco+-app. Rijkswaterstaat: ‘Zo houden we samen de A12 bereikbaar voor noodzakelijk verkeer tijdens de werkzaamheden.’

Veel verkeershinder in 2024

In 2024 voert Rijkswaterstaat, naast groot onderhoud aan de A12, nog andere onderhoudswerkzaamheden uit rond Utrecht. Dit zorgt langere tijd voor verkeershinder in de regio. 

Zo worden de de stalen kabels van de Galecopperbrug vervangen. Daarnaast vernieuwt Rijkswaterstaat het wegdek op grote delen van A2. Ook worden er renovaties uitgevoerd aan verschillende viaducten en bruggen en brengt Rijkswaterstaat nieuwe verlichting aan in de Leidsche Rijntunnel (A2).

Julia Koster

Redactiecoördinator Het Kontakt-De Molenkruier

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Minister Hugo de Jonge opent nieuwe fabriek van Daiwa House in Montfoort
Minister De Jonge opent productielijn flexwoningen in Montfoort Nieuws 16 mei, 19:11
Afbeelding
Opruimactie No Plastic Runner in IJsselstein Nieuws 16 mei, 16:29
 • Waterraad 2023-2024
Jongeren mogen meedenken met het waterschap Nieuws 16 mei, 13:39
• De Sint zet dit jaar voet aan wal in Vianen.
Landelijke intocht Sinterklaas dit jaar in Vianen: 'Trots dat we hem in Vijfheerenlanden mogen ontvangen' Nieuws 16 mei, 12:46
Afbeelding
Lopikse raad gaat unaniem akkoord met financiële bijdrage voor lokale partijen Nieuws 16 mei, 12:11
Dominique Dolstra (links) samen met haar moeder Jos Dolstra (rechts)
Vier generaties dansvirus: Dolstra Dance Centre Nieuws 15 mei, 12:02
• Christa, Aline en Esther in het midden van de kruidentuin.
Historische Kruidentuin groen pareltje in IJsselstein Nieuws 15 mei, 08:00
Afbeelding
Fietser omgekomen bij ernstig ongeval op Broeksdijk in IJsselstein update 14 mei, 16:48