• Mevrouw Kok-van Zuijlen, de heer Kok, mevrouw Langenberg, burgemeester Laurens de Graaf, Thijmen Schimmel (winnaar Jongerenaward) en de heer Van den Berg
• Mevrouw Kok-van Zuijlen, de heer Kok, mevrouw Langenberg, burgemeester Laurens de Graaf, Thijmen Schimmel (winnaar Jongerenaward) en de heer Van den Berg Foto: Gemeente Lopik
met sfeerverslag

Vier inwoners gemeente Lopik koninklijk onderscheiden

Nieuws 1.817 keer gelezen

LOPIK • Laurens de Graaf begaf zich vrijdag ’s morgens op een feestelijk versierde tandem naar locaties, waar de decorandi met een smoes heen waren gelokt. 

Het Polsbroekse echtpaar Bea en Cees Kok werd verrast in de plaatselijke buurtsuper. Vanaf 2014 verzorgen zij de inkoop en bevoorrading voor deze winkel, die door 50 vrijwilligers wordt gerund. Bea is ruim tien jaar vrijwilliger bij de Hospice IJsselstein en bestuurslid van de Vrouwen van Nu, afdeling Polsbroek. Vrijwilligerswerk bij de Hervormde Gemeente Polsbroek & Vlist verricht Bea al twintig jaar. Samen met haar man, met wie zij tot 2012 de Rijdende SRV-winkel bemande, organiseerde zij tussen 1982 en 2007 de wielerronde van Polsbroek. Bea fungeerde ook regelmatig als rondemiss. Haar man matte zich af als deelnemer in de liefhebberscategorie.

Cees Kok is naast bestuurslid van Mannenvereniging Calvijn te Polsbroek ook vrijwilliger bij de Coöperatie Dorp66, die de leefbaarheid van het dorp een impuls geeft.

Wij waren totaal verrast, toen de burgemeester op zijn fiets aankwam

,,Wij waren totaal verrast, toen de burgemeester op zijn fiets aankwam,” aldus een geëmotioneerde Bea. ,,Cees en ik vinden deze waardering voor al ons vrijwilligerswerk fantastisch. Zolang we gezond blijven, gaan we hiermee door.”

Het volgende, toekomstige lid in de Orde van Oranje Nassau, die De Graaf fietsend opzocht was Peter van den Berg uit Lopik. Met de smoes dat de ketting te slap hing, meldde hij zich in de Schaapskooi bij Van den Berg, die humorvol met een ruk De Graafs ambtsketen strak trok. 

Van den Berg was voor zijn pensionering in 2015 betrokken als vrijwilliger bij de Nederlandse Hervormde Kerk te Jaarsveld. Thans is de Lopikenaar vanaf 1998 vrijwilliger bij de Hervormde Gemeente te Lopik. Bestuursfuncties verrichtte Van den Berg bij Christelijke Basisschool De Regenboog in zijn woonplaats. te Lopik. Hij was lid van de oudercommissie, fungeerde als Sinterklaas en verzorgde de schoolkrant. Ruim tien jaar diende hij als bestuurslid van Kippenvereniging Schoonhoven. 

Van 2000 tot 2011 was hij politievrijwilliger bij de Politie Krimpenerwaard. Nog steeds staat hij voor iedereen klaar als koster, wijkouderling, diaken, lid van de rommelmarktcommissie, grafdelver, lid van de Schaapskooicommissie, chauffeur van de kerkauto, bezorger van de diverse correspondentie en bezoekbroeder bij verzorgingshuis De Schutse.

Plotseling stond de burgemeester voor mijn neus 

Laurens de Graaf verraste de Lopikse Bianca Langenberg in het onderkomen van Stichting Duurzaam Lopikerwaard. Zij is zwerfvuilambassadeur en schoont regelmatig haar wijk op van zwerfvuil. Verder zet zij zich twee keer per jaar in tijdens de landelijke opschoondag. Sinds 1999 is zij Mantelzorger voor haar ouders. Als vrijwilliger is zij al lange tijd betrokken bij de Bond van Wapenbroeders, afdeling Woerden en omstreken; als grimeur bij de toneelvereniging Christelijke Plattelands Jongeren Waarder-Driebruggen.

,,Er zouden vandaag filmopnamen gemaakt worden en toen ik een NOS-wagen zag staat, zat ik helemaal in mijn rol als zwerfvuilambassadeur. Plotseling stond de burgemeester voor mijn neus en met wat toen volgde, was ik heel vereerd,” aldus Bianca Langenberg.”

Aansluitend aan de uitreiking werden de gedecoreerden ontvangen in Dorpshuis XXL in Benschop. Ook Thijmen Schimmel, de winnaar van de Jongeren Award 2024, en alle eerder in de gemeente Lopik woonachtige gedecoreerden waren voor deze feestelijke bijeenkomst uitgenodigd. 

Wim Kroone

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
IJFC bindt SV Lopik aan de zegekar Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Oud-speler Jesse Donker nieuwe hoofdtrainer VVIJ Sport 9 uur geleden
• Bouw van flexwoningen in Montfoort.
Cazas Wonen wil woningzoekenden helpen met kant-en-klare woningen Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Ook aandacht voor IJsselsteinse Roma tijdens Dodenherdenking met fotoverslag 11 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur na ingetogen herdenking Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Automobilist te water bij Linschoten 112 11 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik Nieuws 4 mei, 08:00
Afbeelding
Wielrenner aangereden op kruispunt Nedereindseweg 112 3 mei, 15:30